« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NIJE VRIJEDNO

Bezobrazno skupi proizvodi

Poduzeća zadovoljno trljaju ruke dok nas gledaju kako jedemo kokice u kinima i pijemo vodu iz boce

Bezobrazno skupi proizvodi
Bezobrazno skupi proizvodi (Shutterstock)
Više o

flaširana voda

,

školske knjige

,

kokice

,

printer

,

toner

Kriza nam je ozbiljno smanjila kućne budžete, a ionako malim plaćama sada je još teže platiti sve što nam je potrebno. Jedna od najučinkovitijih mjera štednje je ignoriranje proizvoda koji se, s obzirom na kvalitetu i stvarnu potrebu, prodaju po bezobrazno skupim cijenama:

Kokice u kinima
Gledanje filmova uz kokice podrazumijeva se gotovo kao pranje zubi prije spavanja. Kokice su, uz same ulaznice, najbolji izvor zarade u kinima jer je proizvodnja izuzetno jeftina dok se prodaju po vrlo visokim cijenama. Zarada je, dakle, zajamčena; postotak marže često premašuje i 1000%.

>>Kokice kao superhrana

Školske knjige
Noćna mora roditelja na početku svake školske godine je nabava knjiga. Komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole stoji oko 700 kuna, a za gimnazijalce gotovo dvostruko više. Knjige kupljene jedne godine, u idućoj se mogu prodati antikvarijatima, ali po mizernim cijenama. Zbog različitih programa i čestih promjena samih udžbenika nasljeđivanje iz generacije u generaciju kroz duže razdoblje nije moguće. Dok jedni zarađuju, drugi dugove otplaćuju gotovo do Božića.

Flaširana voda
Veliki biznis na početku 21. stoljeća  u kojem se očekuju još veće zarade. Poduzeća su uspjela uvjeriti potrošače da je obična voda iz plastične boce finija i zdravija iako se često radi o istoj vodi koju možemo 'besplatno' dobiti iz slavine. Cijene boca vode polako se povećavaju, a u razvijenim zemljama flaširana voda već je skuplja od mnogih sokova. Osim same cijene, zabrinjavajuće je i zagađivanje okoliša plastičnim bocama. Neki su već zaključili da nije slučajno što se Evian obrnutim redoslijedom slova može pročitati i kao 'naive'.

>>Voda iz plastičnih boca opasna je za zdravlje

Toner za printer
Neobično je da su toneri često puta skuplji od samih printera. Poduzeća koja ih proizvode potrošače prvo navode na kupnju relativno jeftinog i razmjerno kvalitetnog uređaja, da bi kasnije na njemu zarađivala kroz nužno potrebne tonere. Stoga, prije nego što se odlučite na kupnju, ne uspoređujte isključivo cijene uređaja nego obratite pozornost i na cijenu tonera. 

>>Promijenite font i trošit ćete manje tinte za printanje

U komentarima možete s nama podijeliti i neka svoja iskustva. Koje proizvode smatrate preskupima?

06.09.2010. 10:18:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    biba
    06.09.2010. 11:11
    dodala bi i vodu u kinima. u dućanu košta 5 kuna, tamo traže 10-12 kuna za potpuno istu bocu! što to plaćamo duplo skuplje?

    i još cedevita u kafićima. isto košta 10-12 kuna za to malo praha? pakiranje za 50 čaša košta kao 5 cedevita u kaviću. strašno za nas, super za ugosititelje.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh