« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
DARFUR

Oteto pet humanitarnih djelatnika

Dvojica otetih Liječnika bez granica su lokalni, a trojica međunarodni djelatnici.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

UN

,

Sudan

,

Darfur

,

Omar Hasan al-Bašir

,

ICC

,

El Fasher

,

Liječnici bez granica

,

humanitarni djelatnici

,

humanitarci

,

UNAMID

,

uhidbeni nalog

Pet humanitarnih djelatnika međunarodne organizacije Liječnici bez granica, a među njima su trojica zapadnih državljana, oteto je u sudanskoj pokrajini Darfuru, objavile su u četvrtak mirovne snage UN-a i Afričke unije (UNAMID) u Sudanu.

Otmica se dogodila u vrijeme pojačane napetosti u Sudanu, što je posljedica odluke Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) da izda uhidbeni nalog za sudanskim predsjednikom Omarom Hasanom Al-Baširom, optuženom zbog ratnih zločina u Darfuru.

"Među pet otetih djelatnika trojica su iz međunarodne službe, a dvojica mjesni zaposlenici", rekao je dužnosnik UNAMID-a.

Naoružana skupina otela je humanitarce 200 km zapadno od pokrajinskoga grada El Fasher u Darfuru, objavio je UNAMID.

Neslužbeno se doznaje da su među otetima po jedan državljanin Italije, Francuske i Kanade, a svi su radili za belgijski ogranak organizacije Liječnici bez granica.

Dio analitičara upozorio je da će uhidbeni nalog za predsjednikom Al-Baširom potaknuti novo rasplamsavanje nasilja u Darfuru, gdje su mirovne snage i civili uhvaćeni u zamku sukoba.

U ponedjeljak su naoružani napadači ranili četiri pripadnika UN-ovih snaga, a zabilježeno je još nekoliko izgreda.

Prošlog tjedna Sudan je na uhidbeni nalog ICC-a odgovorio progonom 16 humanitarnih organizacija iz zemlje, optuživši ih da su dostavljale informacije ICC-u. Sjedinjene Države pozvale su veći dio svog diplomatskog osoblja da napusti Sudan.

Po međunarodnim stručnjacima od 200.000 do 300.000 ljudi ubijeno je u Darfuru od 2003. godine kada je počeo sukob. Središnja vlada u Sudanu tvrdi da je poginulo samo 10.000 ljudi. K tomu je oko 2,7 milijuna raseljeno zbog sukoba koji je izbio kada su se uglavnom nearapski stanovnici pobunili protiv arapskih milicija koje podržava vlada u Kartumu. Raseljeni i izbjeglice ovise o humanitararnoj pomoći iz inozemstva i njih će katastrofalno pogoditi protjerivanje stranih humanitarnih agencija. (hina/metro-portal)

12.03.2009. 16:41:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh