« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
sud je odlučio

Berlusconiju skinut imunitet

Talijanski premijer mogao bi prestati biti nedodirljiv jer bi se ponovno mogli otvoriti svi procesi protiv njega

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

La Repubblica

,

Fininvest

,

Mondadori

,

talijanski ustavni sud

,

zakon Alfano

Talijanski ustavni sud proglasio je neustavnim sporni zakon o imunitetu koji je štito premijera Silvija Berlusconija i druge visoke dužnosnike od kaznenog progona, javljaju mediji.

Ova odluka mogla bi pridonijeti ponovnom otvaranju istraga u slučajevima u koje je umiješan i talijanski premijer. Među njima je i istraga korupcije u Milanu koja je obustavljena pošto je u srpnju 2008. parlament na prijedlog vladajuće koalicije donio prijeporni zakon o imunitetu.

Ustavni sud je dva dana vijećao o zakonu nazvanom prema ministru pravosuđa Angelinu Alfanu, a prema kojemu se ne može suditi najvišim talijanskim državnim dužnosnicima. Ustav nalaže da pred zakonom svi građani moraju biti jednaki, pa se ne smiju odlagati procesi samo nekima.

Tako bi se ponovno mogli otvoriti procesi u kojima je Berlusconi bio optužen za podmićivanje i za transakcije preko računa za crne fondove.

Protiv Berlusconija bi se mogli otvoriti i novi procesi. Naime, prvostupanjski je sud prošli tjedan kaznio Berlusconijevu tvrtku Fininvest sa 750 milijuna eura ocijenivši da je ilegalno došla u posjed izdavačke kuće Mondadori. Obeštećenje bi Fininvest trebao isplatiti Carlu De Benedettiju, vlasniku lista Repubblica, koji je bio u utrci za kupovinu Mondadorija.

Berlusconi upravo pisanje Repubblice uvijek ocjenjuje kao napad na njega i pokušaj da ga se zbaci s vlasti.

07.10.2009. 19:02:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh