« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
VILA GERNETTO

Berlusconi podupro što skoriji ulazak Hrvatske u EU

Susret hrvatske premijerke i talijanskog premijera protekao je u razgovorima o europskim integracijama i gospodarskoj suradnji

(Getty Images)
Više o

Silvio Berlusconi

,

Jadranka Kosor

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u ponedjeljak je u razgovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potvrdio želju Italije za što skorijim ulaskom Hrvatske u Europsku uniju ali i boljim bilateralnim gospodarskim odnosima.

"Mi podupiremo i nastavit ćemo podupirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Svi pregovori su do sada išli u dobrom smjeru pa se nadamo da će do konca godine biti donesena i formalna odluka o ulasku u Europsku uniju kako bi Hrvatska u konačnici 2011. postala punopravna članica Unije", rekao je premijer Berlusconi novinarima nakon susreta s Kosor u Vili Gernetto u Lesmu kraj Milana.

Po njegovim riječima tijekom susreta govorilo se i o gospodarskoj suradnji poglavito u turizmu između Italije i Hrvatske, ali i o drugim inicijativama u bilateralnim odnosima. U prilog tomu on je podsjetio kako se već u srpnju prošle godine u Rimu sastao zajednički međuministarski odbor koji će se ponovno sastati radi pitanja buduće suradnje na području gospodarstva, energetike, infrastrukture i prometa.

On je izrazio zadovoljstvo iznimno važnom ulogom Hrvatske na području Balkana s obzirom da ima, kako je rekao "dobar i umjeren stav u pitanju normalizacije odnosa sa zemljama bivše Jugoslavije posebice Srbije".

Kosor je izrazila zahvalnost Italiji na kontinuiranoj potpori Hrvatskoj za ulazak u EU.

"Ta potpora nam je posebno bila važna u razdoblju blokade hrvatskih pregovora i u tijeku rješavanja problema sa Slovenijom, koji su u konačnici riješeni", istaknula je Kosor.

Pohvalivši zauzimanje hrvatske premijerke u vođenju države u ovim teškim gospodarskim prilikama Berlusconi je podsjetio kako premijerka Kosor uživa "veliko povjerenje hrvatskih građana i to čak potporu 71 posto građana dok on ima potporu 68 posto građana".Dodala je kako se tijekom razgovora raspravljalo o reformama u pravosuđu ali i o borbi protiv korupcije u Hrvatskoj kao o završetku svih onih poslova koje je hrvatska vlada odlučna provesti, od reforma pravosuđa do, kako je rekla "povratka svih koji imaju pravo vratiti se u svoje domove" preciziravši hrvatskim novinarima da je tu mislila na izbjeglice tijekom Domovinskog rata.

Po njenim riječima tijekom razgovora velika pozornost je posvećena turističkoj suradnji Hrvatske i Italije posebice iz razloga što su lani talijanski turisti ostvarili tri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja nego u 2008. Ujedno, dodala je Kosor, bilo je govora i o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.

"Talijanskog premijera pozvala sam da posjeti Hrvatsku, ako je moguće sredinom ove godine, na tragu dogovora o još jačoj gospodarskoj suradnji", zaključila je Kosor u čijoj je pratnji tijekom današnjeg posjeta Italiji bio i ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor bila je prva državnica koju je premijer Berlusconi službeno primio u Vili Gernetto u Lesmu kraj Milana. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 20:07:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh