« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
STRUČNJACI:

Iran je sposoban i ima pravo sam obogaćivati uran

Pravno se nema što prigovoriti obogaćivanju urana do 20 posto u Natanzu, uz uvjet da Iran prethodno o tome obavijesti IAEA

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

IAEA

,

iranski nuklearni program

,

Natanz

,

obogaćivanje urana

Iran je kadar obogaćivati svoj uran do nužne razine za svoj medicinski istraživački reaktor, ali još nije potpuno ovladao tehnologijom njegove prerade u gorivo u šipkama, ocjenjuju stručnjaci i diplomati.

Islamska Republika tvrdi da joj je 20-postotni uran žurno potreban za njezin istraživački reaktor u Teheranu koji proizvodi izotope nužne u liječenju nekih zloćudnih tumora.

No Iran odbija ugovor koji mu je ponuđen u listopadu 2009. pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), po kojemu bi najveći dio svojih zaliha niskoobogaćenog urana slao u Rusiju i u Francusku na daljnju preradu u gorivo za reaktor u Teheranu.

IAEA je ponudila tu nagodbu kako bi umanjila zabrinutost međunarodne zajednice što se tiče prave namjene iranskog nuklearnog programa koja je vojna, kako sumnjaju zapadne zemlje, a ne isključivo civilna, kako to tvrdi islamski režim.

Pošto je Teheran odbio tu ponudu kojom mu se, ocjenjuje islamski režim, samo žele oduzeti zalihe 3,5-postotnog urana, u nedjelju je preko predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada najavio da će obogaćivanje urana do 20 posto početi u utorak na postrojenju u Natanzu. Teheran je u ponedjeljak rekao da je o tome izvijestio IAEA-u.

No diplomati i stručnjaci sumnjaju da je Iran kadar provesti taj proces do kraja.

Mark Fitzpatrick, direktor programa za neširenje nuklearnog oružja i za razoružanje u londonskom Institutu za strateška istraživanja IISS, ističe da je "tehnologija obogaćivanja urana uglavnom ista, bilo da je riječ o obogaćivanju do 3,5 posto za nuklearne elektrocentrale, do 20 posto za istraživački reaktor u Teheranu ili do 93 posto za izradu atomskog oružja".Elahe Mohtasham, bivša suradnica King's Collegea u Londonu misli da "nije teško 3,5-postotni uran obogatiti do 20 posto jer je riječ o istoj tehnologiji". Glavno je pitanje ovladavanja tehnologijom proizvodnje goriva u šipkama: "Veoma mali broj zemalja, među kojima je i Francuska, mogu prerađivati uran u gorivo u šipkama. Ni IAEA ni Iran nisu rekli da je Teheran kadar to učiniti".

Teheran je sve dosad surađivao u svezi s nadzorom postrojenja u Natanzu, gdje su inspektori IAEA-e postavili videokamere i koje redovito posjećuju. Diplomati uostalom ističu da se pravno nema što prigovoriti obogaćivanju urana do 20 posto u Natanzu, uz uvjet da Iran prethodno o tome obavijesti agenciju.

"No ako to pokuša učiniti u tajnosti, IAEA će to brzo primijetiti i onda će se Iranci naći pred problemom", rekao je zapadni diplomat.

IAEA obaviještena o početku iranskog obogaćivanja

Iran je u ponedjeljak službeno izvijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) o svojoj odluci da počne obogaćivati uran do 20 posto, rekao je predstavnik Irana u IAEA-i Ali Asgar Soltanieh za državnu televiziju na arapskom jeziku Al Alam.

"IAEA-i je poslan službeni dopis Irana o početku obogaćivanja urana do 20 posto radi proizvodnje goriva za reaktor u Teheranu", rekao je Soltanieh u telefonskom razgovoru s Al Alamom iz Beča.

Početak postupka obogaćivanja 3,5-postotnog urana, kojim raspolaže Teheran, do razine od 20 posto, objavio je u nedjelju direktor iranske Organizacije za atomsku energiju (OIEA) Ali Akbar Salehi koji je nešto ranije primio naputak predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Teheran ističe da je odluku donio zbog blokade pregovora sa šesteročlanom skupinom (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) o isporuci Iranu goriva obogaćenog do 20 posto, koji mu je potreban za nuklearni istraživački reaktor.

Proizvodnja visokoobogaćenog urana treba početi u utorak u tvornici u Natanzu, objavio je Salehi. (hina/metro-portal)

08.02.2010. 20:25:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh