« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
UROTNIČKA ŠUTNJA

Bečki nadbiskup priznao krivnju Crkve

Kardinal Christoph Schoenborn prvi put je priznao da je Crkva "pogriješila" u skandalu oko svećeničke pedofilije i da je prikrivala činjenice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Crkva

,

krivnja

,

bečki nadbiskup

"Mi, Božji narod, njegova Crkva, zajedno snosimo krivnju", rekao je na misi koju je u srijedu navečer slavio u bečkoj katedrali pred oko 3.000 vjernika. "To je bolno iskustvo za Crkvu. No što je ta bol prema boli koju su osjećale žrtve, koje nismo htjeli vidjeti ni čuti", dodao je.

Usto je osudio "urotničku šutnju" koja je dotad okruživala afere spolnog zlostavljanja koje su prije nekoliko tjedana izašle u javnost i u Austriji.

Kardinal je zahvalio žrtvama čija su svjedočenja pročitana na misi, što su prekinuli tu šutnju: "Hvala žrtvama koje su se odvažile progovoriti. Često treba vremena da se prekine spirala šutnje", istaknuo je tijekom propovijedi. "Sada bolje možemo spoznati problem, ali još puno toga treba učiniti".

Kardinal je u četvrtak predstavio novinarima neovisnu predstavnicu Waltraud Klasnic, katolkinju (64) koja je u nedjelju imenovana da istraži svećeničko spolno zlostavljanje djece.

Klasnic, bivša poglavarica Štajerske, rekla je da će njezino povjerenstvo, u kojemu neće biti predstavnika svećenstva, početi s radom koncem travnja. Nije isključila mogućnost da će pozvati i neke članove udruga žrtava, ako oni pokažu volju za suradnju.

Austriju je zahvatio val optužba za spolno zlostavljanje u katoličkim školama. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 19:38:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh