« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
SINDIKATI:

Bebić obećao podržati sindikalne amandmane na izmjene ZOR-a

POGLEDAJTE VIDEO - Sindikalci su unatoć Bebićevom obećanju nezadovoljni i najavljuju kako će očito morati biti novih prosvjeda

(Damjan Tadić/CROPIX/Infopunkt)
Više o

Sabor

,

Luka Bebić

,

sindikati

,

Ana Knežević

,

Krešimir Sever

,

sindikalni prosvjed

,

Ozren Matijašević

,

ZOR

,

Damir Jakuš

,

prosvjed Markov trg

,

izmjene ZOR-a

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić obećao je da će u saborskoj raspravi kao zastupnik podržati naše amandmane na Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR), izjavili su čelnici četiriju sindikalnih središnjica nakon današnjeg razgovora s predsjednikom Sabora.

Bebić nam je obećao da će kao zastupnik poduprijeti zahtjev da se ubuduće rad na određeno vrijeme ograniči na dvije godine i četiri uzastopna ugovora o radu, rekao je novinarima nakon sastanka s Bebićem predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević.

Sindikati se protive Vladinu prijedlogu izmjena ZOR-a, za koji drže da ide na ruku poslodavcima, pa su danas pokušali održati prosvjedni skup na Markovu trgu, no u tome ih je spriječila policija koja je barikadama zaustavila oko 1000 prosvjednika u Radićevoj ulici.

Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), Udruge radničkih sindikata Hrvatske i HUS-a potom su razgovarali s predsjednikom Sabora Bebićem kako bi mu pojasnili sindikalne amandmane na izmjene ZOR-a, koje bi Sabor idućeg tjedna trebao usvojiti u sklopu usklađivanja s pravnom stečevinom EU.

Sindikalni čelnici tražili su da im u vezi tog pitanja Bebić organizira sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Andrijom Hebrangom, no on je otklonio tu mogućnost.

Nisam zadovoljna sastankom s predsjednikom Sabora jer se još jednom pokazalo da vlast nije spremna presjeći to pitanje i stati na stranu radnika, već "drži štangu" poslodavcima, tako da ćemo se pripremiti i na drugi prosvjed koji bi trebali održati kada to pitanje dođe na dnevni red Sabora, kazala je predsjednica SSSH-a Ana Knežević.

Rad na određeno vrijeme mora biti iznimka a ne pravilo, kako je to kod nas postalo uobičajeno, a to propisuje i pravna stečevina EU, upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

On se još jednom obrušio na Vladu jer se "priklonila poslodavcima" i podržala njihovu namjeru da se pitanje rada na određeno vrijeme ostavu za drugu fazu izmjena ZOR-a, kada bi sindikati i poslodavci trebali pregovorima rješavati interesna pitanja.

Poslodavci pritom žele trgovati s nama i pregovarati o radničkim pravima koja su neupitna, a mi bi trebali kroz tu trgovinu "dobiti" nešto što nam ionako pripada, zaključio je Sever dodavši kako za sindikate takva "trgovina" ne dolazi u obzir.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, ponajbolje je pojasnio zbog čega su sindikati ogorčeni na Vladu i njezine predstavnike. Jakuš je rekao da za današnjim prosvjedom i dolaskom u Sabor ne bi bilo nikakve potrebe kada bi vlast i poslodavci zapamtili i održali obećanja koja su na ranijim sastancima davali.

Poslodavci pričaju neistine o "rigidnom zakonodavstvu o radu" koje je odgovorno za veliku stopu nezaposlenosti, rekao je Jakuš i dodao kako su upravo poslodavci odgovorni za većinu problema kroz koje prolazi hrvatsko gospodarstvo.

Time je završio današnji prosvjed koji je ujutro na Jelačićevu trgu okupio oko 1000 sindikalnih povjerenika iz četiriju središnjica. Dok su sindikalni čelnici razgovarali s predsjednikom Sabora prosvjednici su se mirno razišli, pa se nakon otprilike sat i pol vremena promet Radićevom ulicom normalizirao. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 14:42:30
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Ljetovanje u Hrvatskoj
    17.01.2010. 18:49
    Ma hoće hoće...opet prazne riječi
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh