« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
KAKO SPAVATE MINISTRE?

Šuker tvrdi da u Hrvatskoj banke nikoga nisu izbacile na ulicu

SDP-ovac Stazić je u svom revijalnom tonu ministra financija pitao zna li da u Hrvatskoj svaki dan pet domova "odlazi na bubanj"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

Sabor

,

banke

,

Ivan Šuker

,

Nenad Stazić

,

otplata kredita

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je danas kako nema saznanja da je ijedna hrvatska banka nekog građanina bacila na ulicu, odgovarajući na tvrdnju SDP-ovog zastupnika Nenada Stazića da u Hrvatskoj zbog nemogućnosti plaćanja kredita svaki dan pet domova "odlazi na bubanj".

Stazić je Šukera i Vladu prozvao da su takvo stanje dopustili jer nisu prihvatili SDP-ov zakonski prijedlog o prolongiranju otplate kredita onima koji ostanu bez posla.

"Kako spavate ministre?", upitao je Stazić ministra Šukera, koji, smatra, snosi izravnu odgovornost za to što u Hrvatskoj svaki dan pet domova "odlazi na bubanj", a građani završavaju na ulici.

"Od ovog trenutka pa do kraja godine 230 kuća i 54 stana idu na bubanj", rekao je Stazić, pozivajući se na podatke očevidnika nekretnina Hrvatske gospodarske komore (HGK).

"Netko imalo odgovoran bi zbog spoznaje o zlu koje je učinio tim ljudima izgubio i apetit i san", ustvrdio je SDP-ovac, na što mu je Šuker uzvratio kako spava sjajno.

Potvrdio je da postoje problemi u naplati kredita, ali da on kao ministar nema informacije da je neka banka ijednog građanina bacila na ulicu. Dodao je pritom da je u vrijeme vlade Ivice Račana "stotinjak tisuća ljudi ostalo bez posla".

"Za razliku od vas, ja spavam sjajno, jer imam mirnu savjest. A vi ste očigledno ovih dana gledali vijesti negdje iz Amerike ili negdje drugdje, jer ovo što pričate se naprosto ne događa u Hrvatskoj", Ivan ŠukerKriza postoji, nastavio je Šuker, ali sve međunarodne finacijske institucije kažu da se Hrvatska, za razliku od mnogih, dobro snašla i dobro se s njom borila.

Stazić mu je uzvratio da Hrvatska, za razliku od drugih europskih zemalja koje smanjuju porezna opterećenja, ta opeterćenja dodatno namiče, "poput harača kojim guli kožu s leđa građana".

Stazićeva stranačka kolegica Biljana Borzan upitala je, pak, ministra zdravstva Darka Milinovića osjeća li stid zbog toga što mu stižu razglednice parova koji, nezadovoljni zakonom, odlaze u inozemstvo na postupak medicinske oplodnje.

Milinović je uzvratio pozivom tim parovima da dođu u resorno ministarstvo kako bi se vidjelo koji su razlozi njihova odlaska u inozemstvo, te dodao kako je i on dobio razglednice, ali suprotnog sadržaja.

Ne slaže se da je zakonsko rješenje loše, a kao potvrdu navodi da je u zagrebačkoj Petrovoj bolnici u rujnu i listopadu prošle godine zabilježeno 77 postupaka, uz uspješnost od 21 posto, dok je u istom razdoblju ove godine bilo, kako je naveo, 99 postupaka uz 28 posto uspješnosti. U bolnici Sv. Duh, dodao je ministar, prošle su godine u istom razdoblju bila 22 postupka, a ove godine 40 postupaka.

Sabor je zaključio 'aktualno prijepodne' a, po najavi predsjednika Luke Bebića, zasjedanje nastavljaju u 15 sati raspravom i glasovanjem o prijedlogu Banskih dvora da se za novog ministra gospodarstva imenuje Đuro Popijač, a potpredsjednicima Vlade Darko Milinović i Ivan Šuker. (hina/metro-portal)

19.11.2009. 15:42:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh