« Glazba
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ispunjeno proročanstvo

Beatlesi popularniji od Isusa

Ne znamo postoji li apsolutna mjera popularnosti, ali fantastična je četvorka ovaj mjesec traženija na Googleu

Više o

The Beatles

,

John Lennon

,

Beatlesi su poznatiji od Isusa

Više od 40 godina nakon što je John Lennon na sebe navukao kršćanski bijes izjavivši da su Beatlesi popularniji od Isusa, britanski Telegraph pokazao je pomoću analize Googleovog pretraživača internetskih stranica da je glazbenik možda ipak bio u pravu.

Tijekom posljednja četiri tjedna korisnici interneta češće su na Googleu tražili pojam „Beatles" nego „Jesus". Popularnost benda znatno je porasla tijekom rujna zahvaljujući digitalnom reizdanju kompletne diskografije. Prošlog je mjeseca također izašla video igra The Beatles Rock Band u kojoj igrači glume Paula, Johna, Georgea ili Ringa svirajući uz njih na plastičnim instrumentima, dok se na ekranu vrte nacrtani članovi benda.

U ožujku 1966. Lennon je izazvao strku kad je za Evening Standard izjavio: „Ne znam što će prije otići, rock'n'roll ili kršćanstvo... trenutno smo popularniji od Isusa". Diljem Amerike, ljutiti su obožavatelji spalili ploče svog omiljenog benda u znak protesta, što je prisililo Lennona na zbunjenu ispriku: „Nisam rekao što god da tvrde da sam rekao. Doista mi je žao što sam to rekao. Nisam namjeravao dati neku jadnu anti-religijsku izjavu. Ispričavam se, ako će vas to usrećiti. Još uvijek nisam siguran što sam točno učinio. Pokušao sam vam objasniti, ali ako samo želite da se ispričam, onda OK, žao mi je."

Web stranica Google trends omogućuje korisnicima da detaljno analiziraju pojmove koje ljudi iz različitih zemalja pretražuju tijekom različitih vremenskih perioda. Premda graf jasno pokazuje kako su u rujnu Beatlesi okupirali misli internetskih korisnika više nego Isus, stručnjaci za video igre ističu da je igra The Beatles Rock Band ipak zaostala u prodaji za konkurentskom igrom Guitar Hero 5.

22.09.2009. 09:25:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh