« Iza ogledala
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
POČETAK KRAJA?

BBC tvrdi: Tajni napad na Iran već je počeo

Čitav niz sumnjivih događaja, od neobjašnjvih eksplozija, preko misterioznih ubojstava nuklearnih znanstvenika do sofisticiranih kibernetičkih napada ukazuju na to da je Iran već napadnut

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

BBC

,

iranski nuklearni program

,

napad na Iran

Cijeli niz događaja koji su se prošli tjedan dogodili u Iranu ukazuje na to da je ta zemlja vrlo vjerojatno već izložena tajnim napadima saveznika, piše britanski BBC, a prenosi Hina.

Eksplozija u bazi Bid Ganeh bila je toliko snažna da je poginulo 17 vojnika Revolucionarne garde a prozori su se tresli i u kilometrima udaljenom Teheranu.

Iran tvrdi da se radilo o nesreći, ali u to vjeruje malo tko od dobrih poznavatelja događaja u Iranu.

Nedavna izvješća o navodnom izraelskom planu napada na navodni iranski program nuklearnog naoružanja možda su se odnosila na budućnost, ali, kako se čini, tajna kampanja u cilju ometanja tog programa već je u tijeku neko vrijeme, navodi BBC.

Najmanje tri iranska nuklearna znanstvenika ubijena su u protekle dvije godine, a prošle zime, računalni virus kodnog imena Stuxnet uveden je u iranski sustav centrifuga za obogaćivanja urana, što je uzrokovalo nered i unazadilo program rada za nekoliko mjeseci.

"Ubojstva iranskih znanstvenika i uvođenje računalog virusa Stuxnet prošle godine predstavljaju državni terorizam", izjavio je za BBC Mahan Abedin, urednik periodika Terrorism Monitor koji objavljuje američka Zaklada Jamestown.

Nitko nije preuzeo odgovornost za te akcije, ali vlada široko uvjerenja da su američke obavještajne službe imale ulogu u razvoju virusa Stuxnet, dok su iranski dužnosnici već ranije optuživali Izrael da stoji iza ubojstava znanstvenika.

Od svih zemalja u regiji koje se osjećaju ugroženima Iranom, Izrael je najviše zabrinut zbog iranskog nuklearnog programa.

U nedjelju je izraelski ministar obrane Ehud Barak izjavio o eksploziji u iranskoj bazi: "Ne znam o razmjerima eksplozije, ali bi bilo poželjno da je višestruka".

Puno drugih zemalja dijeli izraelsku zabrinutost oko rasta vojne snage Irana, iako one imaju tendenciju ne izraziti se javno.

U utorak je dužnosnik zemlje iz Perzijskog zaljeva, koji je želio biti neimenovan, rekao za BBC: "Mi smo vrlo zabrinuti glede Irana, to dolazi do točke s vrlo opasnim scenarijem. Godina 2012. je ključna i u njoj će se morati donijeti odluke".

Visoki dužnosnici Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i drugih zemalja Zaljeva, također su izražavali zabrinutost i pozivali SAD i Zapad na odlučnu akciju za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa.

Na forumu o Iranu, čiji je domaćin u Londonu u ponedjeljak bio Međunarodni institut za strateške studije (IISS), mnogi su izrazili stajalište da je Iran vrlo odlučno usmjeren na pribavljanje atomske bombe, i da ga malo što može odvratiti od toga.

Govoreći o stalnom pooštravanju zapadnih sankcija prema Iranu, Sir Richard Dalton, britanski veleposlanik u Teheranu 2002 - 06., rekao je kako: "Ne postoji politika sankcija koja će promijeniti ponašanje Irana".

Mark Fitzpatrick, stručnjak IISS-a za iranski nuklearni program, ne sumnja u kojem smjeru Iran ide.

"Mislim da Iran vjerojatno već ima latentnu sposobnost za nuklearno oružje", rekao je na forumu IISS-a.

16.11.2011. 08:47:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    petricag
    16.11.2011. 09:58
    Ti u Iranu nikako nemaju mira, samo bi ratovali.
  2. avatar
    ZajonizamJeTu
    16.11.2011. 12:22
    To nije rat, to su provokacije, Iran ne zeli rat kao ni veliki dio covjecanstva...Zajonizam drzi uzde vojnih vrhova, demokracija je mrtva, pravda ne postoji, ljudi misle kako im se pise samo istina
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh