« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PLIVAČI, OPREZ!

Bazeni s kloriranom vodom povisuju rizik od raka

Već se prije pokazalo da klorirana voda u bazenima može uzrokovati astmu, a novo istraživanje pokazuje da je povezana i s rakom

Bazeni s kloriranom vodom povisuju rizik od raka
Bazeni s kloriranom vodom povisuju rizik od raka (Shutterstock)
Više o

Rak

,

plivanje

,

bazen

,

astma

,

klorirana voda

,

klor

Osim što mogu uzrokovati probleme s disanjem i astmu, bazeni s kloriranom vodom mogu čak uzrokovati i oboljenje od raka, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Environmental Health Perspectives. Znanstvenici su pratili sadržaj kemikalija u bazenima u Barceloni i uspoređivali njihov utjecaj na zdravlje ljudi i životinja.

Rezultati su pokazali da u bazenima s kloriranom vodom nastaje stotinjak kemijskih proizvoda koji utječu na ljudsko zdravlje. Nakon 40 minuta plivanja zabilježen je porast broja markera koji signaliziraju oštećenja DNA koja mogu dovesti i do raka.

>> Kako liječiti astmu u dječjoj dobi?

Klor u vodi reagira s ljudskim znojem, urinom, kožnim stanicama i drugim organskim tvarima, pri čemu nastaje mnogo kemikalija koje su često i otrovne. Istraživanja su pokazala da neke od njih kod životinja uzrokuju astmu i rak mokraćnog mjehura. U ljudski organizam mogu prodrijeti kroz kožu ili prilikom udisanja zraka nad površinom vode.

Manolis Kogevinas iz Centra za epidemiologiju životnog okoliša, jedan od znanstvenika koji su proveli istraživanje, napominje da su rezultati istraživanja preliminarni, pa još uvijek ne treba preporučivati ljudima da se ne kupaju u kloriranim bazenima, ali ipak treba biti oprezan.

29.09.2010. 23:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh