« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
UZROK PARE U REAKTORU 2

Bazen u Fukushimi pred ključanjem, opasnost od ispuštanja radijacije

Bazen sa šipkama s nuklearnim gorivom u drugom reaktoru oštećene japanske nuklearke Fukushima opasno se zagrijao i temperatura je gotovo dosegla točku ključanja

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

nuklearna elektrana

,

radijacija

,

Fukushima Daiichi

Službenik japanske Agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiama prenosi da je visoka temperatura vode u bazenu najvjerojatniji uzrok pare koja od jučer izbija iz drugog reaktora nuklearke na sjeveroistočnoj obali Japana, razorenoj u potresu i tsunamiju 11. ožujka. 

Ako voda iz bazena ispari, šipke s istrošenim nuklearnim gorivom ostat će na suhom i povećati opasnost od ispuštanja radijacije u okoliš. Radnici su se u utorak, nakon što su dan ranije morali prekinuti radove, vratili u Fukushimu 1 i nastavili sa spajanjem električnih kablova kako bi obnovili proces hlađenja pregrijanih reaktora.

BBC javlja da su struju dobila četiri od šest reaktora i da je razina radijacije u elektrani stabilna, iako se nad drugim i trećim reaktorom i dalje uzdižu para i dim. Ipak, kada do reaktora stigne struja, stručnjaci upozoravaju da neće biti dovoljno jaka za pokretanje sustava za hlađenje i nadzor reaktora. UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA objavila je da je radijacija 1600 puta veća od normalne u krugu od 20 kilometara oko nuklearke iz kojeg je stanovništvo evakuirano prošloga tjedna.

22.03.2011. 16:29:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh