« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
JAČANJE PRITISKA

Banke SAD-a zamrznule 30 milijardi dolara libijske imovine

SAD razmatra akcije za prekid nasilja u Libiji, Obama se zalaže za zajedničku, usklađenu akciju svjetskih čelnika

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Libija

,

Moamer Gadafi

Bijela kuća postigla je dogovor s kanadskim premijerom Stephenom Harperom o poduzimanju dodatnih akcija za suzbijanje nasilja libijskog čelnika Moamera Gadafija, prenosi Hina izvjaštaj Reutersa.

U telefonskom razgovoru s Harprerom, jednom u nizu kontakata sa svjetskim čelnicima čija je svrha uskladiti strategiju oko Libije, Obama je naglasio "zajednički cilj u odgovoru na situaciju", navodi se u priopćenju.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice izjavila da je Washington u ponedjeljak sa svojim NATO partnerima i ostalim saveznicima pregovarao o mogućim vojnim opcijama.

I dok jačaju međunarodni zahtjevi da se okonča 40-godišnja vladavina Moamera Gadafija, koji koristi libijske oružane snage i strane plaćenike kako bi ugušio narodnu pobunu u zemlji, Pentagon je objavio da američka vojska prerazmješta svoje mornaričke i zrakoplovne snage oko Libije.

No, američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u Ženevi, gdje je prisustvovala sjednici UN-ovog Vijeća za ljudska prava, da američki brodovi neće sudjelovati u vojnim akcijama, ali da bi mogli biti od koristi u humanitarnim akcijama.

Ipak, ponovila je da Gadafi mora odstupiti zbog "plaćenika i nasilja" koje koristi protiv svog naroda. Britanski premijer David Cameron izjavio je da će njegova vlada raditi na pripremama za zonu zabrane letenja kako bi zaštitila ljude od napada Gadafijevih snaga.

Libijski diktator, međutim, odbija pozive da ode s vlasti, iako je izgubio kontrolu nad istokom zemlje, a pobunjenici se približavaju i glavnom gradu Tripoliju. U intervjuima američkoj televizijskoj postaji ABC i britanskom BBC-u izjavio je da ga svi ljudi vole i da su za njega spremni umrijeti.

SAD zamrznuo 30 milijardi dolara libijske imovine

Banke SAD-a zamrznule su 30 milijardi dolara libijske imovine tijekom vikenda na osnovu naloga Obamine administracije u cilju jačanja pritiska na režim libijskog čelnika Moamera Gadafija.

David Cohen, obnašatelj dužnosti podtajnika ministarstva financija za terorizam i financijsku obavještajenu djelatnost, rekao je da je ministarstvo bilo u kontaktu s bankama tijekom vikenda i najavio da će banke još temeljito "pretražiti svoje račune" u potrazi za bilo kakvim preostalim sredstvima povezanim s Gadafijevim i njegovom obitelji.

Cohen je u telefonskoj konferenciji za medije rekao da je zamrznuti iznos najveći ukupan iznos ikada blokiran po nekom nalogu vlade SAD-a. On je rekao da se nalog odnosi na sve banke koje djeluju u SAD-u i filijale banaka iz SAD-a u drugim zemljama.

01.03.2011. 08:07:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tipster
    01.03.2011. 10:55
    uh jedva ste dočekali, pa čemu onda čuvanje para kod vas kad će te ih jednom uzeti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh