« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POLITIČKI SUKOBI

Bangkok: U prosvjedima crvenokošuljaša 18 mrtvih, preko 800 ozlijeđenih

(Getty Images)
Više o

prosvjedi

,

Tajland

,

Bangkok

,

Thaksin Shinawatra

,

Abhisit Vejjajiva

,

crvenokošuljaši

U najgorim političkim sukobima u 18 godina u Bangkoku na Tajlandu poginulo je 18 osoba, dok ih je preko 800 ozlijeđeno, pokazuju najnoviji podaci koje je u subotu objavio Medicinski centar Erawan.

Tajlandske snage sigurnosti sukobile su se s prosvjednicima, takozvanim "crvenokošuljašima", koji zahtijevaju smjenu vlade i prijevremene izbore. Broj stradalih povećao se tijekom noći iako su sukobi prekinuti nakon što su se u subotu navečer snage sigurnosti povukle i zatražile od prosvjednika da učine isto.

Grad s 15 milijuna stanovnika doimao se mirnim u nedjelju rano ujutro. Tajlandske snage sigurnosti upotrijebile su suzavac i gumene metke u uličnim sukobima s prosvjednicima u subotu navečer, a oni su uzvratili granatama i zapaljivim bombama pri čemu je poginulo četiri vojnika.

Demonstracije i nemiri u glavnome tajlandskom gradu traju od 14. ožujka. Nekoliko tisuća "crvenokošuljaša", pristaša bivšeg premijera Thaksina Shinawatre, već tjednima svakodnevno prosvjeduje u Bangkoku, tražeći ostavku aktualnog premijera Abhisita Vejjajive i raspuštanje parlamenta. Prije nekoliko dana prosvjedi su postali nasilni, a vlada je proglasila izvanredno stanje kako bi ih stavila pod kontrolu. (hina/metro-portal)

11.04.2010. 09:58:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh