« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
RATNI ZLOČINI

Ban Ki-Moon traži provođenje istrage na Šri Lanki

Humanitarne agencije utvrdile su da je vojska bombardirala područja s civilčima kojima su se gerilci koristili kao ljudskim štitom.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

UN

,

ratni zločini

,

ljudska prava

,

Šri Lanka

,

tamilski tigrovi

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je od Šri Lanke da istraži optužbe za kršenja ljudskih prava vojske tijekom pobjedničke ofenzive na tamilske pobunjenike, piše u nedjelju u zajedničkom priopćenju UN-a i vlade u Colombu objavljenom po završetku Banova posjeta otoku.

Tijekom razgovora s predsjednikom Mahindom Rajapakseom, Ban je "istaknuo važnost ispitivanja optužbi za kršenje ljudskih prava", dodaje se u tekstu.

Vlada je odgovorila da će poduzeti "mjere kako bi odgovorila na te optužbe", piše u zajedničkom priopćenju.

Nakon pobjede vojske nad pobunom Tamilskih tigrova, šrilanski predsjednik odlučno je odbacio sve navode o ratnim zločinima. Dvije strane obostrano su se optuživale za ubijanje civila tijekom ofenzive.

Brojne humanitarne agencije i udruge za zaštitu ljudskih prava ustvrdile su da je vojska provodila bombardiranja područja gdje su se nalazili civili te da su se Tamilski tigrovi služili civilima kao ljudskim štitom.

Po visokom povjereniku UN-a za ljudska prava Naviju Pillayu moguće je da su obje strane počinile ratne zločine. (hina/metro-portal)

24.05.2009. 14:48:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh