« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
dilema

Ima li pandemije gripe ili ne?

WHO nije siguran treba li proglasiti pandemiju gripe

(Getty Images)
Više o

WHO

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

pandemija gripe

Proglasiti ili ne pandemijsku uzbunu za svinjsku gripu postalo je prava mora za Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) od koje je nekoliko zemalja članica zatražilo da razmisli dvaput prije nego to učini.

"Odluka da li proglasiti pandemiju gripe odgovornost je koju shvaćam vrlo, vrlo ozbiljno", kazala je direktorica WHO-a Margaret Chan zemljama članicama, njih 193, okupljenima na godišnjoj skupštini prošlog tjedna u Ženevi.

Dr. Chan, priznata stručnjakinja za pandemije, nije međutim otkrila svoje namjere kazavši tek da će se konzultirati, u skladu s procedurom, s Odborom za hitna stanja pri WHO-u prije nego proglasi prvu pandemiju gripe u 21. stoljeću.

Pod pritiskom više zemalja, među kojima nekih najpogođenijih poput Velike Britanije i Japana, koje su zatražili da bude "fleksibilna" glede kriterija proglašavanja uzbune, glavna direktorica kazala je kako je "pozorno saslušala njihovu zabrinutost", ali da će prvenstveno uzeti u obzir opasnost po stanovništvo.

Margaret Chan zapažena je 1997. zbog energičnog upravljanja krizom ptičje gripe u Hong Kongu, naredivši, usprkos prosvjedima, klanje svih 1,4 milijuna peradi uzgojenih u bivšoj britanskoj koloniji.

Svijet je od 29. travnja na petom stupnju uzbune koji upućuje na "neposrednu opasnost" od svinjske gripe koja se, prema kriterijima WHO-a, mora proglasiti kad se "autonomno žarište" otkrije izvan američkog kontinenta gdje je virus posijao prve žrtve.

No, osporava se "mehanički" karakter tog stupnjevanja temeljen striktno na geografskom širenju ne uzimajući u obzir težinu ustanovljenih simptoma.

Dosad smrtonosan otprilike poput klasične sezonske gripe s 86 mrtvih na više od 11.000 zabilježenih slučajeva, virus A (H1N1) mogao bi se pretvoriti u pošast za osjetljivije populacije iz siromašnih zemalja, posebice u južnoj hemisferi gdje počine zimska sezona pogodna za epidemije gripe, upozorila je ona.

Stručnjaci WHO-a strahuju od razornog koktela koji bi ujedinio karakteristike virusa A (H1N1), vrlo zaraznog, i virusa ptičje gripe H5N1, jako aktivnog sa stopom smrtnosti od 60 posto.

Izložen jakom pritisku zemalja, WHO namjerava uzeti u obzir i ostale kriterije uz one striktno geografske. (hina/metro-portal)

 

24.05.2009. 13:55:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh