« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SNOVI O JEDNISTVU

Ban Ki-moon osobno želi pomiriti Grke i Turke na Cipru

Posjetom Cipru Ban želi iskazati važnost koju pridaje naporima što ih obje strane ulažu u pregovore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

UN

,

Cipar

,

grci

,

turci

Glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, doputovao je u nedjelju na Cipar gdje će nastojati potaknuti spore pregovore između predstavnika ciparskih Grka i Turaka, a cilj im je ponovno ujedinjenje etnički podijeljenog otoka.

Prvi Banov posjet Cipru je, kako je i sam kazao, njegov osobni angažman na poticanju pregovora između predsjednika grčkog dijela otoka Dimitrisa Christofiasa i predsjednika turskoga dijela otoka Mehmeta Alija Talata. Posjetom Cipru Ban želi iskazati važnost koju pridaje naporima što ih obje strane ulažu u pregovore.

Christofias i Talat su tijekom 17-mjesečnih pregovora postigli neznatan napredak, no Ban je izjavio kako je vrlo zadovoljan što su dvojica predsjednika uspjela postići značajan napredak u nekim ključnim pitanjima kada je riječ o podjeli vlasti.

Obojica čelnika se zalažu za pronalazak konačnog rješenja problema tijekom ove godine, a i u UN-u se nadaju da će se sporazum zaključiti do kraja 2010. Ako se sporazum postigne, o njemu će odlučivati referendumom na obje strane otoka. Pregovori o ponovnom ujedinjenju otoka koji bi funkcionirao kao federacija, i dalje 'zapinju' kod pitanja vlasništva, sigurnosti i teritorija. (hina/metro-portal)

31.01.2010. 21:36:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh