« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina
HI-TECH

Balonima spašavaju Zoserovu piramidu u Sakari

Tvrtka iz južnog Walesa koristi najnoviju tehnologiju kako bi spasila piramidu pogođenu potresom

Zoserova piramida uspješno će se popraviti
Zoserova piramida uspješno će se popraviti (Wikipedia)
Više o

baloni

,

Zoserova piramida

,

Cintec

Zoserova piramida u Sakari jedna je od najvažnijih piramida u Egiptu, napravljena 2.700 godina prije Krista kao najstarija stepenasta piramida. No, unatoč dobrom stanju nakon toliko godina, potres koji je pogodio Egipat 1992. godine ugrozio je njenu stabilnost, naročito na vrhu.

Stoga su stručnjaci iz tvrtke Cintec u piramidu unijeli balone na napuhavanje kako bi njima osnažili krov 60 metara visoke piramide i omogućili radove na popravljanju piramide. Time je završena prva faza radova, koji su trebali početi još u siječnju, no zaustavila ih je egipatska revolucija.

Naime, potres je cijelu strukturu piramide pomaknuo u stranu, čime je stabilnost izuzetno ugrožena. Tako su građevinari prvo morali osigurati da se radovima ne sruši piramida, što su postigli uvođenjem balona koji su zadržali strukturu na mjestu i omogućili početak pravih radova.

Trenutno jedanaest balona punjenih zrakom u obliku stupova drže strop na mjestu, a građevinari pripremaju termodinamičke čelične šipke za ugradnju u stepenice piramide, čime će se svih šest stepenica međusobno povezati.

Čelik je posebno dizajniran kako bi se širio i skupljao zajedno s piramidom na ekstremnim razlikama temperature u Sakari. Jednakom su tehnologijom stručnjaci iz Cinteca već unaprijedili sigurnost nekoliko spomenika širom svijeta, čineći ih otpornim na bombaške napade.

10.06.2011. 10:39:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh