« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
CROTOUR

Bajs: Od turizma se može više zaraditi

Ministar kaže da treba učiniti sve kako bi se potrošnja povećala i ne smije se dogoditi da, primjerice, usred sezone ne rade mjenjačnice

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

HTZ

,

Damir Bajs

,

CroTOUR

,

turisti

,

hrvatski turizam

,

Niko Bulić

,

turistička potrošnja

,

izvanpansionska potrošnja

,

Sandra Čorak

Unatoč za sada još uvijek neizvjesnom ishodu ovogodišnje turističke sezone ministar turizma Damir Bajs je temeljem relativno pozitivnih najava s većine tržišta te pravovremeno poduzetih mjera za pripremu sezone optimističan i sektoru poručuje da se od turizma može zaraditi više.

Ministar je takve ocjene i poruke iznio na Hrvatskom turističkom forumu održanom u sklopu danas otvorenog turističkog sajma CroTOUR na Zagrebačkom velesajmu.

Istaknuvši da je prošle godine turista u Hrvatskoj unatoč krizi bilo slično kao i u godini prije, slično su platili i svoj smještaj, ali su trošili manje vanpansionski, Bajs je kazao da treba učiniti sve kako bi se ta potrošnja povećala.

Ne smije se, primjerice, ponoviti da su mjenjačnice zatvorene pa da gost nema gdje promijeniti devize kao što je bilo slučajeva tijekom proteklih uskrsnih blagdana, upozorio je Bajs.

I on i ravnateljica Instituta za turizam Sandra Čorak iznijeli su podatke HNB-a po kojima je potrošnja inozemnih turista prošle godine u Hrvatskoj iznosila 6,3 milijarde eura ili 14,6 posto manje nego u godini prije, dok su prema podacima iz istraživanja Instituta domaći turisti potrošili milijardu eura ili 9,7 posto manje.

Sandra Čorak je poručila da još ima vremena za poboljšanja kvalitete i ponude u samim odredištima i podizanje zadovoljstva gostiju, čime ih se zasigurno može motivirati na veću potrošnju.

Pritom je posebnu pažnju skrenula na potrebu unapređenja e-marketinga te sadržaja i funkcionalnosti internet stranica, važnost što većeg broja info punktova s pravim informacijama te na poboljšanje prometne povezanosti pojedinih odredišta.

O svemu tome, ali i cjenovnoj politici te nastavku dominacije trenda 'last minute' i ove će godine najviše, kako smatra, ovisiti ishod sezone pa i potrošnja turista.

Direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić naglasio je da za Hrvatskom općenito vlada pozitivan trend. Iz Njemačke stižu i bolje od očekivanih najava, u Austriji je Hrvatska među top pet destinacija za odmor, iz Francuske, Italije pa i Rusije i Ukrajine se očekuje nastavak pozitivnog trenda, a iz Češke bar sličan promet kao lani.

Najavivši razdoblje intenzivne i pojačane promocije od ovog mjeseca do lipnja globalno i u Hrvatskoj, Bulić vjeruje u dobar ishod sezone i zbog rezultata najnovijeg Gallupovog istraživanja po kojem će ove godine više Europljana nego lani putovati na odmore izvan zemlje pa i potrošiti više. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 17:45:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh