« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
U NADI JE SPAS

Bajs: Glavna sezona počela bolje nego prošle godine

Ministar turizma Damir Bajs nada se da će prihod od turizma ove godine biti više nego što je predsezona dala naslutiti

Damir Bajs
Damir Bajs (Duje Klaric / CROPIX )
Više o

HTZ

,

turizam

,

Damir Bajs

,

turistička sezona

,

broj turista

Ministar turizma Damir Bajs danas je u Rovinju rekao kako je ulazak u glavnu turističku sezonu obećavajući, što potvrđuju i podaci da je u prva dva vikenda u srpnju u Hrvatsku ušlo 250 tisuća stranih turista više nego u istom razdoblju lani.

To daje optimizam turističkim djelatnicima, a prvi podaci turističkih zajednica pokazuju plusove u odnosu na prošlu godinu. Od iznimne je to važnosti kada znamo da srpanj i kolovoz čine dvije trećine ukupne sezone i da svaki dobar vikend doprinosi dobroj turističkoj sezoni, naglasio je ministar Bajs.

Strašna konkurencija

Dodao je kako treba imati u vidu da je konkurencija iznimno jaka, da mnoge države "ne žele biti tri godine zaredom u minusu" te da su na sceni i tzv. "nemoralne ponude" poput Grčke koja nudi cijene koje su na razini pa čak i ispod isplativosti.

Po njegovim riječima, manje domaćih gostiju Hrvatska mora nadoknaditi turistima sa stranih tržišta, a niz aktivnosti koje je resorno ministarstvo provelo u suradnji s hotelijerima i agencijama donose prve rezultate.

>>Turisti u Hrvatskoj: Dolaze nam Slovenci, Česi nas preskaču

Sivo tržište

Ministar Bajs danas se u Rovinju sastao s glavnim inspektorom Državnog inspektorata Krunom Kovačevićem, a cilj tog susreta bilo je praćenje poduzetih aktivnosti za ovogodišnju turističku sezonu odnosno inspekcijskih nadzora usmjerenih na suzbijanje tzv. sivog tržišta.

"Hrvatska kreće u odlučnu borbu protiv suzbijanja sive ekonomije jer oni koji rade na crno štete državu te lokalnu i regionalnu samoupravu jer ne plaćaju poreze i druge doprinose, ali su ujedno i nelegalna konkurencija onima koji su uredno prijavljeni" , kazao je Bajs.

Istaknuo je kako će se donesenim izmjenama zakona u ugostiteljskoj djelatnosti i o pružanju usluga u turizmu učinkovitije spriječiti daljnji nelegalni rad.

Prva se odnosi na kažnjavanje onih koji oglašavaju i nude usluge u turizmu, za koje nemaju odgovarajuće dozvole, dok se druga izmjena odnosi na kontrolu samih objekata na osnovu koje će gospodarski inspektori imati mogućnost ulaska u objekte za koje se pretpostavlja da pružaju nelegalne usluge uz sudski nalog.

>> Turistička predsezona podbacila, za glavnu još ima nade

Glavni inspektor Državnog inspektorata Kruno Kovačević istaknuo je kako je u prvih šest mjeseci ove godine provedeno 14.190 inspekcijskih nadzora na prostoru područnih jedinica Rijeke, Zagreba, Splita, Osijeka i Varaždina. Iznos prekršajnih naloga iznosio je 319.430 kuna, ispisano je 1.643 kazni ukupnog iznosa 1,5 milijuna kuna te je izvršeno 206 pečaćenja raznih objekata.

Po njegovim riječima i danas su u Rovinju zbog nepravilnosti odnosno nelegalnog pružanja usluga smještaja u dva slučaja zatečeni hrvatski i u jednom slučaju strani državljanin te će biti poduzeta mjera pečaćenja tih objekata, a u kontrolu će zajednički ići Bajs i Kovačević.(hina/metro-portal)

16.07.2010. 16:13:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh