« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
LJETNI REKORD

Klima uređaji rade punom parom, jučer smo potrošili najviše struje

Spas od vrućina pružaju klima uređaji zbog kojih je jučer potrošena rekordna količina struje, javlja HEP

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ivan Kuharić, CROPIX)
Više o

HEP

,

potrošnja struje

,

vrućine

,

rekordna potrošnja struje

,

savjeti za vrućine

,

oglašavanje na internetu

U Hrvatskoj je jučer, 15. srpnja, ostvarena do sada najveća ljetna dnevna potrošnja električne energije - iznosila je 56.621 megavatsat (MWh), izvijestili su danas iz Hrvatske elektroprivrede (HEP). Vršno opterećenje zabilježeno je između 12 i 13 sati i iznosilo je 2.795 megavata.

Ta maksimalna ljetna potrošnja je samo 10 posto niža od do sada ostvarene maksimalne zimske potrošnje koja je iznosila 62.838 MWh i zabilježena je 21. prosinca prošle godine.

Iz HEP-a ističu kako na sve veću potrošnju struje u ljetnim mjesecima utječe stalni rast uporabe klimatizacijskih uređaja.

Po vremenskim prognozama "toplinski udar" trajat će do subote, 17. srpnja, pa u HEP-u već danas očekuju novu najveću dnevnu potrošnju električne energije tijekom ljetnog razdoblja.

>>Ni večeras nema spavanja od vrućine, zahlađenje stiže u nedjelju

Iz HEP-a ističu kako je, unatoč velikoj potrošnji, hrvatski elektroenergetski sustav u potpunosti stabilan.

"Hrvatska elektroprivreda osigurala je dovoljne količine energenata i električne energije iz uvoza te, uz zadovoljavajuću raspoloživost vlastitih proizvodnih i prijenosnih postrojenja, očekujemo urednu opskrbu kupaca električnom energijom", navodi se u priopćenju HEP-a.

Napominjući kako se od nedjelje, 18. srpnja, očekuju niže temperature, u HEP-u predviđaju i manju potrošnju električne energije, u okviru planiranih vrijednosti za ovo doba godine.(hina/metro-portal)

16.07.2010. 17:38:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh