« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
BORBA

Autorska prava u Europi će biti zaštićena 70 godina

Iako se neke zemlje protive, čini se vjerojatnim da će produženje zaštite autorskih prava s 50 na 70 godina biti prihvaćeno

Paul McCartney se bori za svoja prava
Više o

Paul McCartney

,

autorska prava

,

zaštita autorskih prava

Glazbenici će idući tjedan vjerojatno izvojevati pobjedu u zaštiti njihovih autorskih prava u Europi što će pomoći umjetnicima i izdavačkim kućama u doba kada prihodi glazbene industrije padaju a Europu približiti standardima SAD-a, prenosi Hina.

Umjetnici, među kojima su Paul McCartney i Cliff Richards koji su suočeni s istekom 50-godišnjih autorskih prava za života, vodili su dugogodišnju kampanju za proširenje autorskih prava u Europi. "Iako se neke zemlje protive, čini se vjerojatnim da će produženje zaštite autorskih prava s 50 na 70 godina biti prihvaćeno", rekao je jedan dužnosnik Europske unije koji nije želio biti imenovan.

Ministri zemalja EU-a o tome bi trebali glasovati u ponedjeljak u Bruxellesu.

Globalna prodaja snimljene glazbe pala je za 9 posto prošle godine na 15,9 milijardi dolara jer je rastuće piratstvo u glazbenoj industriji narušilo tržišta. IFPI, trgovinska organizacija glazbene industrije, objavio je da je 95 posto glazbe s interneta skinuto ilegalno.

"Produženje razdoblja zaštite na 70 godina smanjit će jaz između Europe i njenih međunarodnh partnera i poboljšati uvjete za ulaganje u nove talente", rekao je u petak čelnik IFPI-a Frances Moore.

 

09.09.2011. 16:36:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh