« Glazba
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
KOMBINACIJE

Beethovenfest u Beču s Bregovićem kao gostom

Iako će mu glavana tema biti glazba Franza Liszta, na Festivalu će se naći i glazbenici poput Gorana Bregovića

Srednjoškolci su Bregoviću organizirali koncert
Više o

Beethovenfest

,

Goran Bregović

Od 9. rujna do 9. listopada bit će održano ukupno 64 koncerta na 25 pozornica u Bonnu i okolici. Uz to će biti organizirano i stotinjak popratnih priredbi. Kao jedna od novih pozornica poslužit će i Villa Hammerschmidt, službeno bonsko sjedište njemačkog predsjednika.

Franz Liszt, koji je rođen prije 200 godina, i njegovo djelo bit će glavna tema ovogodišnjeg Beethovenovog festivala. Liszt je navodno cijeli život obožavao Beethovena. Tako je zabilježeno da je upravo on 1845. na otkrivanju Beethovenovog spomenika na glavnom bonskom gradskom trgu,  organizirao trodnevni glazbeni festival. Skladatelj Ludwig van Bethoven (1770-1827) rođen je u Bonnu.

Najavljen je dolazak Njemačke kamerne filharmonije iz Bremena s Paavom Jarvijem, Simfonijskog orkestra iz Pittsburgha s Manfredom Honeckom te Londonskog simfonijskog orkestra na čelu s Colinom Davisom i Johnom Eliotom Gardinerom. Osim njih, dolaze Zubin Mehta i Izraelski filharomonijski orkestar kao i Riccardo Chailly sa orkestrom Gewandhaus iz Leipziga.

Osim ovih velikih svjetskih imena klasične glazbe, nastupat će i umjetnici iz drugih glazbenih pravaca, pa i nekadašnja jugo-rock zvijezda a danas skladatelj moderne glazbe sa sjedištem u Parizu, Goran Bregović. Bregovićev koncert na Beethovenfestu organiziralo je desetoro učenika iz Bonna i okolicee. Srednjoškolci su se još u veljači bacili na posao pripreme koncerta. Marketing, financije, prodaju ulaznica - sve što se odvija iza kulisa koncerta, organizirali su sami. Uz podršku starijih kolega, menadžera Beethovenovog festivala, učenici su uspjeli pridobiti i sponzore, te čak održali vlastitu tiskovnu konferenciju.

 

Piše: Snježana Kobešćak/ Tanja Španović / DW
10.09.2011. 14:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh