« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina
ODVJETNICI ULOŽILI ŽALBU

Austrijski sud odobrio izručenje Ive Sanadera

Zemaljski sud u Salzburgu odobrio je izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Više o

Ivo Sanader

,

Austrija

,

izručenje

Predsjednik suda Hans Rathgeb potvrdio je tu odluku, javila je APA. Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan najavio je odmah žalbu na odluku suda jer tvrdi da bivši premijer u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. O žalbi odlučuje Viši zemaljski sud u Linzu, a do odluke te sudske instance trećeg stupnja bivši hrvatski premijer ostaje u pritvoru u Salzburgu, u kojem se nalazi od 10. prosinca prošle godine.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Osim toga se, kako su prenijeli austrijski mediji na temelju dokumenata dostavljenih iz Hrvatske nadležnim tijelima u Austriji, istražuje i namjera Sanadera i Roberta Ježića, vlasnika Diokija, da JANAF-u prodaju zemljište za izgradnju rezervoara nafte po cijeni većoj za oko 10 milijuna eura od realne tržišne vrijednosti.

Uz to se u Austriji vodi istraga zbog sumnje na pranje novca. Ta je istraga još u tijeku, potvrdio je u ponedjeljak Martin Ulrich, glasnogovornik posebnog austrijskog Državnog odvjetništva za borbu protiv korupcije.

09.05.2011. 13:37:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh