« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 5 mjeseci
ODLUKA O IZRUČENJU?

Austrijanci napokon dobili dokumente o Sanaderu

Sud u Salzburgu i dalje ima dvojbe u vezi odnosa Hrvatske prema Sanaderu pa je odluka o izručenju neizvjesna

Salzburg
Salzburg (Tom Dubravec / CROPIX)
Više o

Ivo Sanader

,

zatvor Salzburg

Dokumenti što ih je austrijsko pravosuđe tražilo od Hrvatske, potrebni za odluku o izručenju bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera, stigli su u Austriju, ali time još nisu riješene sve dvojbe koje mogu utjecati na odluku na ročištu u ponedjeljak, potvrđeno je Hini u petak u austrijskom državnom odvjetništvu u Salzburgu.

Austrijska pravosudna tijela u Salzburgu napokon su od Hrvatske dobila dokumente što su ih tražila u slučaju Sanader, ali dvojbe glede odnosa Hrvatske prema Sanaderu i dalje postoje. Međutim, treba pričekati ponedjeljak kad je zakazano sljedeće ročište, izjavila je Hini glasnogovornica državnog odvjetništva u Salzburgu, državna odvjetnica Barbara Feichtinger.

Kazala je kako ne može unaprijed ništa govoriti o odluci suda o mogućem izručenju Sanadera Hrvatskoj, te potvrdila ipak da su dokumenti iz Hrvatske stigli u Salzburg.

Time međutim nisu riješena sva otvorena pitanja, dodala je. Kako je pojasnila Feichtinger, Sanader tvrdi da njegovi odvjetnici u Hrvatskoj nemaju uvida u dokumente, dok predstavnici hrvatskog pravosuđa prema njezinim riječima traži da se Sanader najprije izjasni o izručenju.

Stoga se i ne može predvidjeti kakva će biti odluka austrijskog suda u ponedjeljak jer, kako je izjavila Feichtinger, sud u Salzburgu mora procijeniti i jesu li povrijeđena Sanaderova prava time što je njegovim odvjetnicima u Hrvatskoj spriječen uvid u dokumente kojima se tereti bivšeg predsjednika hrvatske vlade.

Pod uvjetom da Sanader pristane na izručenje Hrvatskoj, što je dosad odbijao, on bi mogao biti uskoro izručen, ali i u tom slučaju izručenje ne bi uslijedilo odmah nego bi prije toga bila potrebna određena procedura, pojasnila je austrijska državna odvjetnica.

Bivši hrvatski premijer od 10. prosinca nalazi se u pritvoru u Austriji, a hrvatsko ga pravosuđe tereti, između ostaloga, za zloporabu položaja.

06.05.2011. 21:04:19
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crozona.net
    07.05.2011. 07:30
    Zašto se toliko kasni sa dokumentima? Odgovor je vrlo jednostavan. Trebalo je dobrano pročešljati i izvuči sve što bi moglo optužiti druge ljude iz vlade i vrha HDZ-a. Koliko god Sanader nosi krivicu imao je svoje ljude koji naravno za ništa neće odgovarati nego su već postali malo manji "Sanaderi".
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh