« Život
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
MRAČNA STRANA

Australskoj djeci preko iPhonea dostupni seks i nasilje

U eksplicitnim igricama koje su izbjegle klasifikaciju vlade djeca se mogu ubijati ili pretjerano piti kako bi zaveli seksi konobarice

(Shutterstock/ilustracija)
Više o

Apple

,

iPhone

,

smartphone

,

Marija Došlić

,

Saša Zelenika

,

pun mjesec i agresima

Svjetski popularan Appleov iPhone ima i svoju mračnu stranu. Naime, australska djeca na svoje pametne telefone mogu ''skidati'' različite sadržaje, između ostalog i eksplicitne igrice pune seksa i nasilja. 

Smiju to činiti jer su takve igrice izbjegle klasifikaciju australske vlade - djeca kojima su roditelji dali takve uređaje izložena su eksplicitnim sadržajima koji bi im inače bili zabranjeni u filmovima, računalnim igricama ili časopisima, prenosi australski Daily Telegraph.

Primjeri takvih igrica uključuju '5 Minutes to Kill (Yourself)' (5 minuta da se ubijete) u kojoj dobijete oružje kojim to možete učiniti, a na logotipu igrice je slika muškarca koji ima zaboden nož u glavu. U jednoj drugoj igrici, 'Girls And Drinks' (cure i alkohol), igrače se poziva da pretjerano piju kako bi privukli seksi konobarice.

Ocjene i klasifikacije igrica tvrtka Apple otiskuje vrlo malim slovima, a igrice nisu ocijenjene od strane Vijeća za klasifikaciju australske vlade, što bi trebao biti slučaj jer to nalaže i australski savezni zakon.

Iz ureda saveznog tužitelja kažu da tek razmišljaju o problemu aplikacija dostupnih na mobitelima, a iz Applea kažu kako u isto vrijeme žele zaštititi privatnost korisnika i djecu, gdje god je to moguće.

Dok se ovaj ozbiljan problem ne riješi, djeca će i dalje moći izvršavati samoubojstva i opijati se putem mobitela.

09.05.2010. 19:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    admin
    09.05.2010. 21:46
    "Ocjene i klasifikacije igrica tvrtka Apple otiskuje vrlo malim slovima" --- nije istina, vidi se da nikad niste bili na AppStoreu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh