« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
QUEENSLAND

Australci počeli sa sanacijom šteta nakon katastrofalnih poplava

Razina vode u poplavljenim područjima lagano opada, ali optimizmu je došao kraj nakon najave novih padalina za vikend

Voda se napokon povlači
Voda se napokon povlači (YouTube)
Više o

Austrija

,

poplava

,

Queensland

,

padaline

Operacije čišćenja i sanacije šteta počele su u petak u nekoliko gradova na sjeveroistoku Australije, pogođenom neviđenim poplavama, no mogle bi ih uskoro prekinuti nove padaline javlja Hina. U posljednjih desetak dana, nakon obilnih kiša kakve nisu zabilježene desetljećima, poplavljeno je četrdesetak gradova u pokrajini Queensland, na području s 200 tisuća stanovnika velikom poput Francuske i Njemačke zajedno.

Deseci tisuća ljudi morali su napustiti svoje domove, a šteta na stambenim objektima i u gospodarstvu mjeri se u milijardama dolara. Tri su osobe poginule u poplavama. U Emeraldu, ruralnoj zajednici 250 km udaljenoj od mora, poplavljenoj u razini 80 posto, operacije čišćenja u punom su jeku. U Rockhamptonu, na obali, gradu od 75.000 stanovnika gotovo odsječenom od svijeta zbog razine vode, stanovnici će se moći vratiti kućama najranije za tjedan dana.

Razina vode spuštat će se vrlo polako a gradu prijete nove padaline za vikend, prema meteorološkim predviđanjima. Voda je poplavila i rudnike te prekrila hektare obradivih površina. Prema nekim procjenama, ukupna šteta od poplava mogla bi dosegnuti iznos od 5 milijardi dolara. Zbog poplava je u Australiji zaustavljena proizvodnja i izvoz koksa zbog čega mu je porasla cijena. Na Australiju otpada više od polovice svjetskog izvoza koksa, ključnog za proizvodnju čelika, osobito u azijske zemlje poput brzorastuće Kine. Zbog poplavljenih pruga otežan je prijevoz koksa do glavne izvozne luke Gladstone gdje usidreni brodovi danima čekaju na ukrcaj tereta za Aziju. Poplave su zahvatile 35 posto izvoza koksa koji je 2009. iznosio 259 milijuna tona. Prema vlastima u Queenslandu, poplave su industriji ugljena dosad nanijele štetu od milijarde dolara.

07.01.2011. 10:35:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh