« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
KRAJ PRITVORA

Aung San Suu Kyi će biti slobodna nakon izbora

Mianmarske službe sigurnosti uskoro trebaju pustiti iz pritvora čelnicu oporbe Aung San Suu Kyi, nekoliko dana nakon izbora koje Zapad i domaća oporba bezuvjetno osuđuju

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi (Wikipedia)
Više o

Aung San Suu Kyi

,

Mianmar

,

oslobođenje

Osamnaestomjesečni kućni pritvor dobitnice Nobelove nagrade za mir Suu Kyi, posljednja u nizu sankcija kojima je bila izložena, završava se u subotu. Sve informacije govore da će Suu Kyi, koja je već više od 20 godina simbol demokratskog otpora u Mianmaru, izaći iz pritvora. Njezin najmlađi sin Kim Aris (33), koji živi u Velikoj Britaniji i nije ju vidio već desetak godina, doputovao je u Bangkok gdje pokušava ishoditi vizu.

"Još nismo dobili upute nadređenih o oslobađanju. No pripremamo sigurnosni plan za 13. studenoga", rekao je dužnosnik koji nije htio otkriti identitet. Odluka će doći u "zadnji čas", ocijenio je pak drugi mianmarski izvor.

Oslobađanje oporbene čelnice događa se nekoliko dana nakon prvih izbora u zadnjih dvadeset godina održanih u nedjelju. Izbori koje su obilježile optužbe za malverzacije, osudili su i Zapad i oporba. Čelnik prohuntine stranke zatražio je oko 80 posto mjesta u budućim nacionalnim i regionalnim skupštinama, i prije službenih rezultata.

Promatrači već mjesecima predviđaju da će vođa hunte general Than Shwe na koncu ipak osloboditi Suu Kyi koju je nastojao izolirati uoči izbora. No ističu također da je odluka isključivo u ovlasti prvog čovjeka hunte, njezina ljutog protivnika, koji ju je već dvaput oslobodio, a onda ponovo zatvorio.

Stranka Suu Kyi, Nacionalna liga za demokraciju (NLD), koju je hunta službeno raspustila, bojkotirala je ove izbore, a politička budućnost oporbene prvakinje danas je potpuno nesigurna. Čelnici NLD-a izjavili su u srijedu da će Suu Kyi organizirati tiskovnu konferenciju nakon izlaska iz pritvora, kojega im datum nije poznat.

Stanje u zemlji i dalje je napeto, pošto su u ponedjeljak izbili sukobi vojske i brojnih etničkih skupina, napose Karena, koje se nikada nisu pomirile s politikom središnje vlade i ozbiljna su prijetnja miru. Neki izvori govore o mogućoj velikoj i neposrednoj ofenzivi vojske protiv nekih pobunjeničkih skupina na granici. (hina/metro-portal)

10.11.2010. 14:10:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh