« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NATEZANJE EKSPERATA

Aukcijska kuća Christie's zaradila tužbu zbog prodaje krivotvorine

Ruski likovni stručnjaci su zaključili da je slika "Odalisku" ruskog slikara Borisa Kustodijeva koju je kupio milijarder Rus Viktor Vekselberg - lažna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Christie’s

,

Viktor Vekselberg

,

aukcijska kuća

,

slika

,

Ross Prijatelji

,

Priscilla Presley

Ruski naftni magnat i multimilijarder Viktor Vekselberg tužit će britansku aukcijsku kuću Christie's, jer je, kako se navodi u tužbi, ulje na platnu kupljeno u studenome 2005. za 2,9 milijuna dolara, koje mu je prodano kao djelo ruskoga slikara Borisa Kudstodijeva, krivotvorina, izvijestili su u ponedjeljak britanski i ruski mediji.

"Odalisku", koju je navodno naslikao ruski slikar Boris Kustodijev, Vekselberg je kupio u studenome 2005. za rekordno visoku cijenu. No ruski likovni stručnjaci ustanovili su da je djelo krivotvorina.

Vekselberg traži novac natrag, a iz Christie'sa su mu odgovorili kako najprije žele sami obaviti ekspertizu. Slika je prošle godine poslana londonskoj aukcijskoj kući na provjeru, no iz Christie'sa nisu kazali koliko će dugo ekspertiza trajati, prenio je Daily Telegraph. O slučaju se nije ranije pisalo u medijima, zbog strogih pravila suda, prenio je ruski list Kommersant. Viktor Vekselberg je većinski vlasnik grupe Renova, velikog ruskog konglomerata koji posluje s aluminijem, naftom, plinom i u raznim drugim sektorima.

Po Forbesu, imovina mu je vrijedna oko 14 milijarda dolara. Poznat je i kao mecena umjetnosti. Godine 2004. otkupio je devet Fabergeovih jaja, koja je, među ostalima mjestima na svijetu, prikazao i na izložbi u Dubrovniku 2007. godine. U mjestu Lozici, blizu Dubrovnika posjeduje vilu, po pisanju hrvatskih medija navodno kupljenu za pet milijuna eura, koja je prije pripadala velikome hrvatskom dirigentu Lovri Matačiću. (hina/metro-portal)

19.07.2010. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh