« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DOBRA VIJEST

Atmosfera se sama čisti od štetnih tvari

Zemljina atmosfera nije tako osjetljiva kao što se misli, dokazano je da se može sama očistiti

Zagađenje
Zagađenje (Shutterstock)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

atmosfera

,

zagađenje okoliša

,

hidroksil radikal

Atmosfera ima sposobnost samočišćenja - koncentracija tvari koje na prirodan način razgrađuju onečišćenja se proteklih godina nije smanjila unatoč sve većoj emisiji štetnih tvari, pokazala je međunarodna studija Instituta za kemiju Max-Planck u Mainzu.

U središtu istraživanja bili su hidroksil radikali (OH). Radi se o agresivnim česticama koje proizvode ugljikovodike poput metana i koje ispušne plinove pretvaraju u bezopasne spojeve. Kako je njihova količina i dalje konstantna, istraživanje je demantiralo dosadašnje uvriježeno stajalište kako je atmosfera vrlo osjetljiva na štetne tvari koje proizvodi čovječanstvo.

Međutim, neočekivano dobra vijest ne smije biti izgovor za odustajanje od programa zaštite okoliša, naglašavaju znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju.

Hidroksil radikali se sastoje od po jednog atoma vodika i kisika. Reagiraju s ugljikovodicima te ih pretvaraju u oblike koji se lakše otapaju u vodi. Štetne tvari se na taj način mogu, pojednostavljeno rečeno, iz atmosfere isprati pomoću kiše.

OH nastaju pod utjecajem UV zračenja, oksidacijskog sredstva ili katalizatora, neprestano se obnavljaju, ali i brzo nestaju. Upravo se zbog nestanka u roku od jedne sekunde proteklih 20 godina smatralo da je sustav samočišćenja osjetljiv te da neće izdržati rastuće zagađenje.

Koncentraciju hidroksil radikala je gotovo nemoguće pouzdano izmjeriti pa su se znanstvenici usmjerili na njegovu "žrtvu", metil kloroform, kojeg OH u potpunosti razgrađuje. Količina metil kloroforma u atmosferi je tako usporediva s količinom hidroksil radikala. Znanstvenici su koncentraciju mjerili na devet različitih lokacija na Zemlji između 1998. i 2008.

"Naši rezultati su važni za daljnje prognoze klimatskih kretanja i kvalitete zraka. Iako je vijest sama po sebi dobra, emisiju štetnih tvari i dalje treba ograničavati", stoji u zaključku istraživanja.

10.01.2011. 09:15:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    10.01.2011. 15:07
    ma nije valjda da nam i za to trebaju znanstvenici
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh