« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DRASTIČNO TOPLJENJE LEDA

Razina mora porast će 4 metra idućih 1000 godina

Rezultat je to emisija ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova

Ledeni pokrov Antartike neće izdržati porast temperatura
Ledeni pokrov Antartike neće izdržati porast temperatura (Getty Images)
Više o

globalno zagrijavanje

,

emisija stakleničkih plinova

,

oceani

,

nivo mora

Nezaustavljiv udarac globalnog zatopljenja trebao bi uzrokovati katastrofičan scenarij na zapadnom ledenom pokrovu Antartike do godine 3000. Ovakvo sivo predviđanje još je i najbolji scenarij, u slučaju da se prekine s korištenjem fosilnih goriva te pumpanjem ugljičnog dioksida u atmosferu. U stvari, prave posljedice mogle bi biti još gore, upozoravaju znanstvenici.

Studija, objavljena u Nature Geosciencu, prva je koja radi klimatska predviđanja i do 1000 godina unaprijed. Znanstvenici su pomoću kompjuterskih simulacija analizirali scenarije emisija ispušnih plinova počevši s 2010. pa do 2100. Sjeverna hemisfera prošla bi bolje nego južna, dok bi se obrasci klimatskih promjena izmijenili na područjima kao što je Kanada.

U isto vrijeme dijelovi sjeverne Afrike pretvorit će se u pustinju jer će zemlja biti za oko 30 posto suša, a ocean će se zagrijati do 5 posto, što će uzrokovati kolaps dijelova antartičkog ledenog pokrova. Zračne struje u južnoj hemisferi također imaju utjecaj, upozorava profesor Shawn Marshall. "Južni vjetrovi rijetko mijenjaju snagu, a to povećava mješanje u oceanu, dovodeći toplinu iz atmosfere u niže dijelove i zagrijavajući ocean."

11.01.2011. 12:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh