« Iza ogledala
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
otkrića

Atlantida na Google Oceanu?

Da li je Google Earth stvarno svemoćan, ili istraživači imaju prevelike oči?

Google Ocean Atlantida
Google Ocean Atlantida (Google Ocean)
Više o

Google Earth

,

Google bog

,

google ocean Atlantida

,

Google Atlantis

,

Atlantida lokacija

,

Google Earth Atlantida

Broj fascinantnih pronalazaka putem Google Eartha do sada je uključivao izgubljenu prašumu u Mozambiku i čitavu seriju manjih iznenađenja, a novi Google Ocean već je pred tjedan dana izazvao ludilo u Texasu gdje je navodno pronađen potonuli brod s bogatstvom od tri milijarde dolara, što je već predmet parničenja po lokalnim sudovima.

No, najveća tajna od svih koje oceani kriju je Atlantida. Mitski kontinent, opisan od strane Platona kao najnaprednija i najveća civilizacija na Zemlji, do sada se smještao širom planete. Najčešća je teorija, temeljena upravo na Platonovim zapisima, da se nalazi zapadno od Gibraltara.

I, naravno, Google Ocean učinio se sjajnim alatom za pretragu, pa su britanske novine u petak donijele priču o aeronautičkom inžinjeru Bernieju Bamfordu koji je pronašao upravo nestali grad čudesa. Istim se otkrićem već pohvalio i domaći dečko Vedran Košta.

Uglavnom, na mjestu gdje bi Atlantida trebala biti vidi se mreža koja liči na ceste, ili nešto tome slično. Naravno, spekulacije su krenule portalima u trenu, Googleovi serveri su dobili još malo prometa, no od Atlantide ništa, ako vjerujemo samom Googleuu.

Naime, brzinom svjetlosti demantirana je mogućnost da se radi o nekoj podvodnoj strukturi, već je izdano priopćenje da se radi o tragovima sonara brodova koji su, gle slučajnosti, baš na tom mjestu išli naprijed - natrag i snimali dno... Interesantno objašnjenje, pogotovo što su takvi tragovi pronađeni jedino tamo.

Jesu li Googleovi admini odlučili napraviti cirkus, ili je riječ o još jednom elaboriranom gerila marketingu na kakav smo već navikli od Googlea, ne zna se. Ostaje činjenica da je nova zabava pronađena, i vjerojatno će Facebooku malo pasti promet dok Google Ocean ne otkrije sve svoje tajne.

A ne zaboravimo još jedan detalj Google Eartha - naime, na njemu, već duže vrijeme, postoji i Google Mars ....

Lokacije Atlantide prema raznim teorijama:

Crno more - pred devet godina pronađen je grad 100 metara pod vodom, ispred sjeverne obale Turske. Postoje pretpostavke i da se radi o području koje je poplavljeno biblijskim potopom i ostalo ispod vode.

Kreta - minojska kultura na Kreti nestala je kada je na Santorinu eksplodirao vulkan otprilike 1.600 godina prije Krista, potpuno potopivši sam otok i uništivši većinu mjesta na Kreti.

Cipar - pred pet godina američki je arhitekt koristeći sonar pronašao podvodne zidove koji su očito napravljeni ljudskom rukom između Cipra i Sirije

Cornwall - 1997. godine ruski su znanstvenici tvrdili da su pronašli Atlantidu 180 kilometara zapadno od Land's Enda na britanskoj obali

Azori - jedna od najčešće predlaganih lokacija, tisuću i pol kilometara zapadno od Portugala, tvrdi se da su Azorski otoci vrhovi planina Atlantide

Dogger Bank - švedski istraživači tvrde da Atlantida zapravo leži na Dogger Banku pod vodama Sjevernog mora, koji je potopljen u brončanom dobu.

20.02.2009. 16:15:22
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Apartmani
    23.01.2010. 12:27
    sve je to dobar marketing samo :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh