« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
POBUNA

Atena u plamenu nakon prihvaćanja kontroverznog paketa mjera štednje

POGLEDAJTE VIDEO: Prosvjednici postali izuzetno nasilni, pokušavaju se probiti do parlamenta kako bi i njega zapalili

Centar Atene je u plamenu
Centar Atene je u plamenu (Twitter)
Više o

Atena

,

prosvjedi

,

palež

Cjelodnevni neredi u Ateni uzrokovani sjednicom parlamenta na kojoj je prihvaćen kontroverzni plan spasa Grčke nastavljeni su kroz noć, a središte Atene izgleda kao ratna zona. Preko 80 tisuća prosvjednika pali lokale i zgrade, gađa policiju vatrenim bombama i Molotovljevim koktelima.

Do ponoći je privedeno dvadesetak prosvjednika, gotovo trideset ih je ozlijeđeno, kao i preko dvadeset policajaca, no ove se brojke smatraju samo vrhom ledene sante.

Plan na kojem je inzistirao MMF potpomognut EU traži od Grka, u zamjenu za 130 milijardi dolara sljedeće:

- rezanje 15 tisuća radnih mjesta u javnom sektoru

- liberalizaciju zakona o radu

- smanjenje minimalne plaće za 20%, na 600 eura mjesečno i

- pregovore s bankama o otpisu dugovanja.

Kako je stara izreka "dužan kao Grčka" dobila svoje doslovno značenje prošle godine, kad se ustanovilo da grčka država ne može ispunjavati svoje obveze i da se faktički nalazi pred bankrotom, političari u EU vrše pritisak na vlade u Ateni da pristanu na gornje uvjete ako ne žele bankrotirati.

Grčka ima dugu povijest nasilnih prosvjeda, no noćas bi sve to moglo dobiti novu dimenziju jer su prosvjednici postali izuzetno nasilni, pokušavajući se probiti do parlamenta kako bi i njega zapalili.

Prema izvještajima stranih dopisnika, nasilje se nastavilo tijekom cijele noći, a policija je na nekoliko mjesta u gradu doslovno izgubila kontrolu nad situacijom i morala se povući pred masom prosvjednika u rušilačkom pohodu.

Evo djelića atmosfere s atenskih ulica:

13.02.2012. 00:45:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh