« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
GEOFFREY ROBERTSON:

Assange se prikazuje kao "državni neprijatelj broj 1"

Assangeov odvjetnik Geoffrey Robertson rekao je da je švedski premijer Fredrik Reinfledt stvorio "otrovno ozračje" huškačkim izjavama o Assangeu i njegovim odvjetnicima

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

Švedska

,

izručenje

,

Julian Assange

,

Geoffrey Robertson

,

prejudiciranje

Odvjetnik osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u petak je optužio švedskog premijera da prikazujući Assangea kao "državnog neprijatelja broj jedan" šteti izgledima njegova klijenta da ima pošteno suđenje za navodna seksualna zlostavljanja. Assangeov odvjetnik Geoffrey Robertson, koji se bori protiv švedskog zahtjeva za Assangeovo izručenje Švedskoj iz Velike Britanije, rekao je da je švedski premijer Fredrik Reinfledt stvorio "otrovno ozračje" huškačkim izjavama o Assangeu i njegovim odvjetnicima, piše Hina.

Trodnevno saslušanje na sudu Belmarsh u jugoistočnom Londonu sazvano je za 24. veljače kada bi sudac Howard Riddle trebao odlučiti može li se Assangea izručiti Švedskoj. Riddle je odbacio Robertsonov zahtjev da mu se da još vremena kako bi iznio dokaze o šteti koju su, kako tvrdi, Reinfledt i drugi švedski političari napravili Assangeovim izgledima da uživa pošteno suđenje. Švedska traži Assangeovo izručenje po optužbama za seksualni odnos bez zaštite, što se u toj zemlji svrstava u kategoriju silovanja pod prijetnjom maksimalne kazne od četiri godine zatvora.

Reinfeldt je utorak odbacilo kritike švedskog pravnog sustava i optužbe učinjene tijekom rasprave o švedskom zahtjevu za izručenjem Assangea ocijenio "vrlo ozbiljnim". Robertson je rekao da Šveđani zbog premijerove izjave Assangea vide kao "državnog neprijatelja broj jedan" i optužio Reinfeldta da ne poštuje načelo da je optuženi nevin dok mu se ne dokaže krivnja. "U maloj zemlji, Švedska ima samo devet milijuna stanovnika, to je stvorilo otrovno ozračje", ustvrdio je Robertson.

11.02.2011. 19:25:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    11.02.2011. 21:05
    mislim da sam već spomenuo ovaj vic, ali mogu ga opet ponoviti:

    kako znate da političar laže?

    laže čim zine!

    :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh