« Zdravlje
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
HMM

Aspirin kao prevencija raka?

Skupina neovisnih stručnjaka koja savjetuje američku saveznu vladu (USPSTF) preporučila je u ponedjeljak redovito uzimanje malih doza aspirina za smanjenje rizika od infarkta, moždanog udara i raka debelog crijeva

Jedan aspirin dnevno?
Jedan aspirin dnevno? (Arhiva)
Više o

aspirin

,

prevencija

,

krvožilne bolesti

,

karcinom

USPSTF preporuča da osobe od 50 do 69 godina s povećanim rizikom od krvožilnih bolesti, koje nisu sklone krvarenju unutarnjih organa, u idućih deset godina uzimaju aspirin kao sredstvo prve prevencije tih bolesti. Te preporuke i analize na koje se oslanjaju objavljene su u zadnjem broju američkog medicinskog časopisa Annals of Internal Medicine.

Najveću korist od takve prevencije imaju osobe u tom životnom razdoblju kod kojih ne postoji povećan rizik od krvarenja, čija je očekivana životna dob barem još deset godina i koje su spremne svakodnevno uzimati male doze aspirina (od 70 do 81 mg), ocijenili su stručnjaci.

Krvoožilne bolesti i rak debelog crijeva su glavni uzroci smrtnosti u Sjedinjenim Državama. U 2011. infarkt, moždani udar i rak bili su uzrok smrti polovine umrlih u zemlji. No USPSTF upozorava da aspirin kod nekih može prouzročiti teško krvarenje želudca, crijeva i mozga te je stoga potreban oprez.

Stručna skupina je usto ocijenila da su nužna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo preventivno djelovanje aspirina na osobe mlađe od 50 i starije od 70 godina. Aspirin bi trebao produljiti očekivanu životnu dob većine osoba između 40 i 59 godina koje bi ga svakodnevno počele uzimati, kao i onih između 60 i 69 godina s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, misle stručnjaci.

Kod osoba s manjim rizikom od ovih bolesti, čini se da korist aspirina nije puno veća od mogućih štetnih nuspojava, dodaju.

12.04.2016. 14:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh