« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
OPASNOST

Artički led rekordno malen

Izuzetno vruće ljeto utjecalo je i na arktički led kojeg će ove godine ostati rekordno mala površina

Artički led se topi sumanutom brzinom
Artički led se topi sumanutom brzinom (Arhiva)
Više o

arktički led

,

površina

,

smanjenje

Arktički led sljedeći će se tjedan smanjiti na rekordno malu površinu, a zatim će se nastaviti topiti, rekli su u ponedjeljak američki znanstvenici iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu.

"Novi rekord ... će se dogoditi krajem kolovoza. Najvjerojatnije će se led nastaviti povlačiti i nakon što dosegne rekordno malu površinu", rekao je znanstvenik Nacionalnog centra Ted Scambos.

Površina arktičkog leda važna je jer određuje klimatske obrasce diljem svijeta, a znanstvenici Arktik ponekad u šali zovu "globalnim klima uređajem".

Ove je godine otapanje leda na Arktiku aktualiziralo zamisli o mogućem otvaranju sjevernih pomorskih ruta koje bi povezivale atlantsku obalu Kanade i Aljasku, odnosno Europu i Sibir.

Dok se dijelovi Arktičkog oceana tope, 2012. su također zabilježene rekordne temperature i suše diljem Sjeverne polutke, posebno u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država.

Ovog bi se ljeta led mogao smanjiti na samo oko četiri milijuna četvornih kilometara površine, što je dosad nezabilježeno, rekao je Scambos.

Dosadašnji rekord zabilježen je 2007. kad se površina Arktika pod ledom ljeti smanjila na 4,28 milijuna četvornih kilometara, što je 39 posto manje od dugogodišnjeg prosjeka za razdoblje od 1979. do 2000.

Prošle je godine najmanja površina arktičkog leda izmjerena 9. rujna.

21.08.2012. 12:15:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh