« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Arbitraža postaje popularan oblik rješavanja sporova

Prednost je ekonomičnost, brzina i kvaliteta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

arbitraža

,

mirenje

,

sudski spor

,

Mihajlo Dika

Posljednjih nekoliko godina povećava se broj predmeta pred Stalnim izabranim sudištem pri Hrvatskoj gospodarskoj komori što znači da sve veći broj tvrtki sporove rješava arbitražom, rekao je predsjednik Stalnog izabranog sudišta Mihajlo Dika na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su najavljeni 16. Hrvatski dani arbitraže i mirenja.

Trenutno je pred Sudištem u tijeku 110 sporova dok ih je prije nekoliko godina bilo dvadesetak, rekao je Dika. Rast popularnosti arbitraže je, po njegovom mišljenju, rezultat spoznaje tvrtki o njezinim prednostima, a to su ekonomičnost, brzina i kvaliteta.

Kvaliteta rada Stalnog izabranog sudišta pri HGK, dodao je, prepoznata je i u inozemstvu pa se sve češće pred Sudištem pojavljuju stranke od kojih nijedna nije iz Hrvatske.

Dika smatra da bi i hrvatska država trebala ugovarati nadležnost domaćih arbitražnih sudova u pravnim poslovima u kojima se pojavljuje kao stranka, posebno ako je s druge strane stranka iz inozemstva.

To ne znači da bi država u mogućoj arbitraži uvijek pobijedila, ali bi joj bilo lakše sporiti se po hrvatskim propisima i na hrvatskom jeziku, a i značajno bi uštedjela, kazao je Dika u kontekstu i arbitraža koje je nedavno izgubila hrvatska država (Astaldi i Hypo banka).

Mirenje je još mudrije

Uz arbitražu, sve važnije mjesto u rješavanju gospodarskih sporova ima i mirenje. Za razliku od arbitraže, kod mirenja nema odluke i pravorijeka nego sporazuma između stranaka, a to omogućuje nastavak njihove suradnje, ističe voditelj Organizacijskog odbora 16. hrvatskih dana arbitraže i mirenja i glavni urednik Hrvatskog arbitražnog godišnjaka (Croatian Arbitration Yearbook) Hrvoje Sikirić.

Najavljujući Dane arbitraže i mirenja, koji će se 11. i 12. prosinca održati u Zagrebu, kao neke od važnijih tema ističe pogodnosti arbitraže i mirenja za tvrtke čije dionice kotiraju na burzi te razmatranje Konvencije UN-a o međunarodnoj prodaji robe.

U godišnjaku arbitraže i mirenja pak neke od tema su investicijska arbitraža, arbitražni postupak i kaznena odgovornost, međunarodni aspekti arbitraže i druge. (hina/metro-portal)

08.12.2008. 14:00:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh