« Kultura
objavljeno prije 1 godinu
OSVRT

Apstraktni ciklus Damira Medvešeka

Plutajuće tvorbe ploha boje s nizom vertikalnih tankih tragova središte su dalekog, nepoznatog paralelnog svijeta, tajanstvenih volumena znakova života, čudesnih boja neba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Damir Medvešek

Akademski slikar i glavni slikar u zagrebačkom HNK-u, Damir Medvešek, istaknuti je autor na aktualnoj likovnoj sceni, svakodnevno se posvećujući umjetničkim istraživanjima postiže i dostiže iznimne rezultate.

Uz svakodnevne obaveze u zagrebačkom kazalištu, dio vremena aktivno posvećuje i vlastitim likovnim preokupacijama gradeći impresivan slikarski opus u raznim tehnikama, od crteža do ulja i akrila na platnu.

Nedavno je započeo rad na ciklusu akrila na velikim formatima platna, oko metar i pol je veličina, kreirajući uvijek zanimljivi i jednako tako izazovni ciklus apstrakcija.

Plutajuće tvorbe ploha boje s nizom vertikalnih tankih tragova središte su dalekog, nepoznatog paralelnog svijeta, tajanstvenih volumena znakova života, čudesnih boja neba.

Pred nama je nemjerljivi prostor praznine, nedohvatljiv i neshvatljiv, stjecište apsurda.

Medvešek slaže priču o svijetu koji je stvarno nestvaran jer praznina je vrlo često svuda oko nas, u raznovrsnim pojavnim oblicima, nižući akrile na platnu.

Povremeno se pojavi i prepoznatljivi motiv, kula iz davnina, poput zalutalog svjedoka vremena.

Medvešek koristi vrlo odmjereno mogućnosti kolora, selektivno pristupajući pojedinim bojama.

Pred nama je svijet tišine u očekivanju neizbježnih promjena, prigušenog svjetla, na korak do tame ili bljeska.

Piše: Miroslav Pelikan
19.04.2023. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh