« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
DEBLJINA MAKULE

Anoreksija uzrokuje opasno oštećenje očiju

Poznato je da anoreksija uzrokuje ozbiljne fizičke i psihičke poremećaje, a sada je otkriveno i da može ozbiljno oštetiti vid

Anoreksija uzrokuje opasno oštećenje očiju
Anoreksija uzrokuje opasno oštećenje očiju (Shutterstock)
Više o

oči

,

anoreksija

,

mršavljenje

,

mršavost

,

rođeni 14. studenoga

Anoreksija može dovesti do potencijalno velikog oštećenja oka, potvrdilo je novo istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Ophthalmology.

Znanstvenici su analizirali debljinu makule ("žuta mrlja" koja se nalazi u blizini pozadine oka i odgovorna je za detaljni centralni vid i procesuiranje svjetla) i njezine aktivnosti u oba oka kod anoreksičnih i zdravih žena.

Pokazalo se da je makula kod žena s anoreksijom značajno tanja, kao i slojevi živaca kojima se makula hrani, te da je električna aktivnost oka mnogo manja.

>> Debljanje je najveći strah i zdravih i zadovoljnih žena

Autori studije kažu kako još uvijek nije sigurno je li tanka makula i smanjena aktivnost neurotransmitera početna faza progresivne sljepoće ili će se ovi simptomi vratiti u normalno stanje kad se anoreksične osobe izliječe.

U razvijenim zemljama oko tri posto žena pati od anoreksije, a ovaj ozbiljan poremećaj postaje sve češći i među muškarcima. Anoreksija je treći kronični poremećaj među tinejdžerkama, a svaka deseta djevojka od anoreksije i umre.

20.10.2010. 19:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh