« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NADA ZA SIRIJU

Annan: Nadamo se potpunom primirju nakon 10. travnja

"Očekujemo da sirijska vlada 10. travnja završi povlačenje snaga iz naseljenih mjesta", rekao je posebni izaslanik UN-a i Arapske lige

Fotografija vijesti
Više o

Arapska liga

,

Bašar al-Asad

,

rat u Siriji

,

Kofi Annan

Ukoliko njegov plan uspije, posebni izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan nada se da će 48-satno primirje između zaraćenih snaga u Siriji biti početak trajnog razdoblja mira, prenosi Hina.

"Očekujemo da sirijska vlada 10. travnja završi povlačenje snaga" iz naseljenih mjesta, rekao je. "Od tog trenutka počinje teći 48-satno razdoblje u kojemu će sve strane, što znači sirijska vlada i sirijska oporba, potpuno prekinuti sukobe".

Sirijci "tvrde da su počeli povlačiti snage iz nekih područja", kazao je još Annanov glasnogovornik, spomenuvši gradove Deru, Idleb i Zabadani.

Dodao je da teče "proces provjere" tih informacija. Taj proces neće nadzirati promatrači koji u četvrtak trebaju doputovati u Siriju.

Promatračko izaslanstvo koje predvodi norveški general Robert Mood treba "pregovarati sa sirijskim vlastima o načinima mogućeg razmještaja UN-ove misije za praćenje i nadzor", rekao je Ahmad Favzi.

Nakon toga bi mirovne snage bile "spremne" za razmještaj "čim budemo imali rezoluciju Vijeća sigurnosti", kazao je.

Usto, glasnogovornik je najavio Annanov posjet Teheranu 11. travnja, ali nije rekao s kime će se ondje sastati.

Annan će se u četvrtak iz Ženeve putem videokonferencije obratiti UN-ovoj Glavnoj skupštini u New Yorku kako bi podnio izvješće o "stanju u Siriji i napretku njegove misije".

Annan se nakon imenovanja već dvaput obraćao UN-ovu Vijeću sigurnosti. U ponedjeljak je rekao Vijeću da je Damask pristao na provedbu njegova mirovnog plana do 10. travnja, do kad će povući svoje snage iz pobunjenih gradova.

05.04.2012. 15:39:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh