« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
EKOLOŠKA KATASTROFA

Oko 12 tona radioaktivne vode iscurilo iz Fukushime

Čelni ljudi Fukushime upozorili su da je došlo do izlijevanja radioaktivne vode iz reaktora, te da postoji šansa da je dio istekao i u more

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

ekološka katastrofa

,

Fukushima Daiichi

,

radioaktivna voda

Približno 12 tona radioaktivne vode isteklo je iz nuklearne centrale Fukushima, a dio se vjerojatno izlio u more, otkriveno je u četvrtak ujutro, javlja Hina.

Japanska elektroenergetska tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) objasnila je da je istjecanje otkriveno u četvrtak ujutro na cijevi koja povezuje privremeni uređaj za dekontaminiranje vode, gdje se čisti tekućina za hlađenje reaktora.

Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obično ponovno ubrizgava u sustav hlađenja nakon prolaska kroz opremu za dekontaminranje. Tepco je precizirao da je radioaktivna tekućina, koja je iscurila u četvrtak, bila korištena u operacijama čišćenja.

"Naši dužnosnici su potvrdili da je voda za hlađenje istekla na razini spoja dviju cijevi" rekao je glasnogovornik i dodao da je dio tekućine vjerojatno iscurio u ocean, a prenosi agencija AFP.

Oštećenje je otklonjeno, naglasio je glasnogovornik. Tepco pokušava utvrditi točnu količinu vode koja je iscurila u ocean iz centrale Fukushima Daiichi, 220 km sjeveroistočno od Tokija.

To nije prvi takav slučaj: oko 120 tona radioaktivne vode iscurilo je iz sustava za dekontaminaciju prošlog mjeseca, od kojih je 80 litara završilo u moru, precizira kompanija.

U tragediji izazvanoj potresom magnitude 9,0 u Pacifiku 11. ožujka 2011., koji je zatim izazvao tsunami te havariju nuklearne elektrane Fukushima potvrđena je smrt 5.846 ljudi, a 3.317 osoba je nestalo. Ozlijeđenih je 6.011, a materijalne su štete goleme kao i onečišćenje izazvano radioaktivnošću.

05.04.2012. 12:26:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh