« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
SVAKI PETI

Angela Merkel zaposlila bi strance u javnim službama

Njemačka kancelarka smatra da su stranci premalo zastupljeni u javnim službama i žali zbog diskriminacije pri njihovom zapošljavanju

Angela Merkel zapošljavala bi više useljenika
Angela Merkel zapošljavala bi više useljenika (Getty Images)
Više o

Angela Merkel

,

zapošljavanje

,

useljenici

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako je zalaže zapošljavanje više osoba stranog podrijetla u javnim službama, u trenutku dok žestoka rasprava o integraciji stranaca potresa Njemačku.

''Trenutačno su useljenici premalo zastupljeni u javnim službama i to moramo izmijeniti'', rekla je kancelarka u izjavi postavljenoj na službenoj internetskoj stranici njemačke vlade, izrazivši žaljenje zbog nekih oblika diskriminacije koji se pojavljuju kada stranac traži zaposlenje. ''Kada netko nosi prezime koje ne zvuči njemački, često dolazi do poteškoća pri njegovu zapošljavanju kod određene skupine potencijalnih poslodavaca", kazala je.

Ministrica za pitanja integracije Maria Boehmer još je u siječnju govorila o potrebi uvođenja određenog broja radnih mjesta za useljenike u javnim službama, no njezin je poziv tada ostao bez odgovora. U nekim saveznim državama poput Rajne Sjeverne Vestfalije, Baden-Wurttemberga ili Hamburga živi između 23 posto do 26 posto stranih državljana.

Kancelarka bi u srijedu trebala organizirati sastanak 115 predstavnika organizacija, udruga i predstavnika javnih službi koji se bave pitanjem integracije useljenika. Oni bi se zajedno trebali angažirati na pokušaju donošenja odluke o akcijskom planu u sklopu "summita o integraciji". Od 82 milijuna stanovnika Njemačke, 15,6 milijuna čine stranci ili osobe stranoga podrijetla, što znači da je riječ o svakome petom državljanu te zemlje. (hina/metro-portal)

31.10.2010. 10:01:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh