« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
STROJOVOĐE:

Tražimo ostavke Uprave HŽ-a i ministra Kalmete

Ministar Kalmeta je odgovoran jer je pet godina u HŽ-u imenovao ljude koji su stvorili kriminal u toj tvrtki, poručuju strojovođe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

,

Božidar Kalmeta

,

HŽ Holding

,

nesreća nagibnog vlaka

,

Sindikat strojovođa Hrvatskih željeznica

,

SSHŽ

,

strojovođe

,

Sindikata strojovođa Hrvatske

Sindikat strojovođa Hrvatskih željeznica (SSHŽ) na današnjoj konferenciji za novinare zatražio je ostavku sedmeročalane Uprave HŽ Holdinga i ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete, zbog moralne odgovornosti za tešku nesreću u Rudinama.

"Ministar je odgovoran jer je pet godina u HŽ-u imenovao ljude koji su stvorili kriminal u toj tvrtki", rekao je zaključivši da se lošim publicitetom i kriminalom obezvređuje trud tisuća radnika koji teško zarađuju svoju plaću. Iako je za tu nesreću odgovoran cijeli sustav nabave, moralna je odgovornost na Upravi i ministru Kalmeti, kazao je predsjednik SSHŽ-a Antun Ivelić. Sindikat strojovođa HŽ-a najavio je i potpisivanje peticije radnika vuče vlakova u ponedjeljak, 3. kolovoza, nakon čega bi bio organiziran dvosatni prosvjed zbog lošeg stanja u HŽ-u i nepovoljnog kolektivnog ugovora.

Ivelić je kazao kako od HŽ-a traže novi kolektivni ugovor za radnike vuče vlakova jer u starom, koji se ne poštuje, vlada kaos. Radnici su oštećeni, plaće su smanjene, ne priznaje se rad na blagdan, nisu navedeni platni koeficijenti i dr. Za kolektivni ugovor koji je na štetu radnika Ivelić optužuje većinski sindikat koji je to učinio "u dogovoru sa Upravom". Od 500 radnika zaposlenih u vuči vlakova Ivelić očekuje oko 250 potpisa. Štrajkom upozorenja tražit će se i pooštrenje kontrole kupovanja rezervnih dijelova kao i to da se popravci strojeva obavljaju u ovlaštenim tvrtkama, rekao je Ivelić koji upozorava da "ako se ne poduzmu mjere za održavanje pruge i vozila, možemo očekivati drugu nesreću".

Sindikat strojovođa Hrvatskih željeznica je majinski sindikat, u okviru Udruge radničkih sindikata Hrvatske, a ima oko 70 članova, kazao je Ivelić odgovarajući time na pismo većinskog Sindikata strojovođa Hrvatske upućeno danas medijima u kojemu tvrde da je SSHŽ "osnovao smijenjeni menagement područja Vuča vlakova". U tom pismu SSH najavljuje i daljnju borbu protiv kriminala u sustavu HŽ-a, protiveći se "namještanju istrage koju provodi povjerenstvo HŽ-a".

Nakon podjele HŽ-a i zbog načina na koji su ljudi imenovani u to povjerenstvo, ono ne stavlja u ravnopravan položaj sve operatere, kaže se u pismu i izražava uvjerenje da će prvi čovjek HŽ holdinga osigurati prohodnost pruge, "a ne da se nakon pet dana zbog samovolje pojedinaca nastavljaju nekakva daljnja utvrđivanja činjeničnog stanja".

Izvor: Hina

29.07.2009. 15:15:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh