« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
FIZIONOMIJA JE KRIVA

Anđeli ne mogu letjeti

Prema srednjovjekovnim slikama koje prikazuju anđele oni su zapravo anatomski zakinuti, i nikad ne bi mogli letjeti tvrdi jedan znanstvenik

Anđeli ne mogu letjeti
Anđeli ne mogu letjeti (Deviant Art)
Vodeći britanski biolog usporedio je fiziologiju letećih vrsta s prezentacijom duhovnih i mitskih bića u umjetnosti te zaključio kako anđeli i vile zapravo ne bi mogli letjeti.

Profesor Roger Wotton, s Londonskog sveučilišta tvrdi kako bi anđelima s ljudskim obličjem i krilima na leđima let bio nemoguć. ˝I površno istraživanje likova kako ih umjetnost prikazuje, pokazuje da anđeli ne bi mogli uzletjeti niti koristiti svoja krila. Čak i ako bi koristili neku silu za uzlet, to bi morali biti vrlo jaki vjetrovi, koji bi ih zapravo otpuhali.˝

Anđeli, kerubini i putiji (bebe s krilima) ukrašavaju neke od najslavnijih religijskih slika, kao i arhitekturu. Njihova moć da utječu na maštu toliko je jaka, da je anketa provedena prošle godine otkrila kako većina Amerikanaca vjeruje u anđele.

Prema recentnoj studiji, ptičja krila evoluirala su od ekstremiteta (ruku) njihovih predaka, te se tijekom vremena cijelo tijelo prilagodilo za let. Reducirana gustoća kostiju omogućuje pticama da uzlete. No, anđeli imaju ljudska tijela, dok su putiji često i bucmasti, te im nedostaju mišići koji pticama omogućuju let.

Vile se generalno prikazuju s krilima kukaca, poput onih u leptira. Ipak, insekti imaju složene mehanizme letenja, s mišićima na prsnom košu koji im omogućuju da lete. ˝Distorzija prsnog koša koja je potrebna za let vila s krilima leptira, bila bi poprilično neugodna. Prema tome, sigurno je da vile, pa ni anđeli ne bi mogli letjeti ako izgledaju onako kako ih umjetnost prikazuje˝, dodaje profesor Wotton.

22.12.2009. 15:11:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh