« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
SLUŽBENA OPTUŽNICA

Anders Breivik optužen za terorizam i ubojstvo

Norveško tužiteljstvo je i službeno optužilo Andersa Breivika za terorizam i ubojstvo s umišljajem 77 osoba

Fotografija vijesti
Više o

terorizam

,

Norveška

,

suđenje

,

masakr u Finskoj

,

Anders Behring Breivik

Protuislamski napadač koji je napravio masakr koji je prošlog ljeta šokirao Norvešku, i službeno je u srijedu optužen za terorizam i ubojstvo s umišljajem 77 osoba, a u travnju mu počinje suđenje, javlja Hina.

Tužiteljstvo je objavilo da će tražiti kaznu psihijatrijske skrbi za ubojicu koji je djela priznao. Ako drugo psihijatrijsko vještačenje bude proturječilo prvome koje je dijagnosticiralo psihozu, tužiteljstvo će možda zahtijevati i 21 godinu zatvora, što je maksimalna norveška kazna.

Anders Behring Breivik (33) priznao je da je u srpnju 2011. izveo bombaški napad na vladinu zgradu u Oslu i ubio 8 ljudi, a zatim je vatrenim oružjem poubijao 69 ljudi na ljetnome kampu mladeži laburističke stranke.

Njegove su mete bili "izdajice" skloni imigrantima, rekao je na uvodnome sudskom saslušanju.

"Optuženik je počinio veoma teške zločine kakve u ovome društvu u moderno doba nismo doživjeli", reka je novinarima tužitelj Svein Holden.

Holden kaže kako ta ubojstva karakteriziraju "posebno teške okolnosti", ali po norveškom zakonu ne mogu se kvalificirati kao zločin protiv čovječnosti.

Nagađalo se da će se Breiviku suditi zbog zločina protiv čovječnosti, a za to je kao maksimalna predviđena 30-godišnja zatvorska kazna, no pravni stručnjaci kažu kako po norveškome zakonu to podrazumijeva sveopće i sustavne strahote, a ne postupke pojedinaca.

07.03.2012. 15:56:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh