« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
OPREZ!!

Amerikanci u lovu na vlasnike .com i .net domena

SAD vjeruju da mogu svoje zakone primjenjivati na sve domene s tim nastavkom

Imate li takvu domenu i niste baš najlegalniji - pripazite
Imate li takvu domenu i niste baš najlegalniji - pripazite (FreeDigitalPhotos)
Više o

internetske domene

,

autorska prava

,

povreda autorskih prava

Prilično popularni TVShack, portal na kojem ste uvijek mogli naći dobar link za streaming sadržaja koji želite gledati, a vaša ga lokalna televizija ne prikazuje, prvi se našao na udaru nove politike SAD prema internet piratstvu.

Naime, američka agencija Immigration and Customs Enforcement, zgodne kratice ICE, odlučila je da svi vlasnici .com i .net domena na svijetu koji krše američke zakone potpadaju pod jurisdikciju SAD, bez obzira tko je vlasnik i na kojem se serveru nalazi, pa tako traže izručenje studenta Richarda O'Dwyera, vlasnika portala TVShack.

Logika po kojoj se agencija vodi je prilično jednostavna, a istovremeno vrlo upitna - .com i .net domene dodjeljuje američka tvrtka Verisign sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Pomoćnik direktora ICE Erik Barnet pokušava obraniti stav agencije pred aktivistima za slobodni internet primjerima iz prakse. U zadnjih godinu dana krenuli su prema portalima za zabavu i streaming, a većinu njih vode klinci iz garaža, koji mjesečno zarađuju između 10 i 20 tisuća dolara od ilegalnog streaminga.

S te strane gledano, ICE je u pravu, no ovakvo tumačenje zakona moglo bi stvoriti pravu gomilu opasnih presedana i napraviti Internet još opasnijim mjestom. Nesretni O'Dwyer kupio je domenu na Internetu, sever mu nije u SAD, a prijeti mu izručenje i prilična kazna.

03.07.2011. 21:44:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski
    04.07.2011. 09:27
    ništa novo u sad vjeruju da mogu svoje zakone primjenjivati svuda po svijetu bez obzira na domene
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh