« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
KABUL

Amerikanci priznaju ubijanje 'izvjesnog broja' civila

Afganistanski dužnosnici govore o stotinama mrtvih, američka vojska još 'potvrđuje' podatke.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

terorizam

,

Hamid Karzai

,

ubijanje civila

,

Kabul

,

Bala Buluk

,

Farah

,

američko bombardiranje

Približno tisuću studenata prosvjedovalo je u nedjelju u Kabulu nazvavši SAD "najgorim teroristima na svijetu", u znak prosvjeda protiv desetaka civila ubijenih u ponedjeljak u američkom zračnom bombardiranju.

Prosvjednici su uzvikivali "smrt Americi" i "dug život Islamu" i nosili transparente s natpisima "krv mučenika Faraha nikada se neće osušiti", ili pak "SAD je najgori terorist na svijetu".

Podaci o sukobima od prošlog ponedjeljka među talibanima i regularnim snagama, završeni američkim zračnim napadom u okrugu Bala Buluk, u pokrajini Farah, kontroverzni su.

Predsjednik Hamid Karzai izjavio je da je 125 do 130 civila, među kojima žene i djeca, ubijeno samo u američkim zračnim napadima. Ostali afganistanski dužnosnici dali su različite podatke, a jedni govore o čak 167 mrtvih civila.

Američka vojska, pak, priznaje da je "izvjestan broj" civila smrtno stradao u sukobima ali iz razloga koje tek treba odrediti - u zračnim napadima ili u borbi na tlu. Ima i dokaza da su sami talibani ubili neke civile, dodala je američka vojska u priopćenju izdanom u subotu.

Ako se podaci afganistanskih vlasti potvrde, bit će to najsmrtonosnija pogreška od pada režima krajem 2001. godine. (hina/metro-portal)

10.05.2009. 11:35:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh