« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Žbogar trvdi da slovenska diplomacija nije zakazala

"Lobirali smo ao nikad do sada, ali sada ćemo se o zadnjem prijedlogu Ollija Rehna morati očitovati"

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija ultimatum

,

slovensko-hrvatski spor

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odbacio je u nedjelju tvrdnje slovenske oporbe da je zadnji prijedlog europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za Sloveniju "loš" i da je to rezultat nedovoljnog angažmana slovenske diplomacije.

"Mi smo lobirali kao nikad do sada, ali sada ćemo se o zadnjem prijedlogu Ollija Rehna morati očitovati", rekao je Žbogar za Slovensku televiziju, reagirajući na tvrdnje bivšeg premijera Janeza Janše i bivšeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da je Slovenija zbog diplomatske neaktivnosti u glavnim europskim prijestolnicama dobila "loš prijedlog" o načinu rješavanja graničnog spora s Hrvatskom i da bi taj prijedlog trebalo odbiti ako ga ne bude moguće temeljito popraviti.

Slovenski mediji u nedjelju se dali veliku pozornost izjavi parlamentarnog zastupnika Franca Jurija iz stranke Zares, jedne od stranaka vladajuće koalicije, da bi Hrvatska i Slovenija trebale pristupiti razgovorima o rješenju granice na moru putem "kondominija" odnosno zajedničkog suvereniteta u "spornom dijelu" Piranskog zaljeva i na koridoru prema otvorenom moru.

Televizijska postaja POP-TV navela je međutim da slovenska diplomacija tu ideju smatra lošom i da bi pred tim rješenjem dala prednost čak i "zamrzavanju spora", dok je stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji ministar prometa Marko Pavliha rekao da takav prijedlog Jurija dolazi u krivo vrijeme i da je sada sve nacionalne snage u Sloveniji potrebno usmjeriti na Rehnov prijedlog.

"Mislim da se Rehnov prijedlog može korjenito popraviti", rekao je Pavliha za POP-TV.

Nositelj liste Pahorovih socijalnih demokrata na ovogodišnjim izborima za Europski parlament Zoran Thaler, inače nekadašnji ministar vanjskih poslova, izjavio je za POP-TV da nije istina da je Rehnov prijedlog za Sloveniju potpuno loš i da slovenska publika ne smije "nasjedati" na "hrvatsku propagandu".

"Po prvi put imamo situaciju da imamo jedan dokument o kojemu se može ozbiljno raspravljati. Potrebna nam je samosvijest, a ne pesimizam. Slovenija je članica Europske unije, a Rehnov prijedlog o arbitraži neće biti prihvaćen dok ne bude po mjeri Slovenije", izjavio je Thaler, odbacujući izjave oporbenih čelnika da je Rehnov prijedlog loš i da je Pahorova vlada glede medijacijskog procesa s Hrvatskom u nekoliko mjeseci izgubila prednost koju je u odnosima s Hrvatskom stvorila prijašnja vlada desnog centra.

Ljubljansko "Delo" u subotu je u svom glavnom komentaru među ostalim navelo da nije isključeno da će Slovenija i Hrvatska "ako to arbitražni sporazum bude dopuštao" još jednom pokušati granični prijepor riješiti bilateralno, ne čekajući na pravorijek arbitražnog suda koji bi se trebao formirati na osnovu Rehnove inicijative.

"Nije isključeno da će dvije države, nakon što budu jasni obrisi konačnog pravorijeka o graničnom sporu, ali prije njegova izricanja, zahtijevati time out i bilateralne konzultacije", navodi središnji slovenski list po čijoj ocjeni bi konačna presuda međunarodnog pravosudnog tijela dovela u nepriliku "političke klase" na obje strane jer presuda ne bi bila po njihovim željama.

10.05.2009. 21:35:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh