« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
NAKON 10 GODINA

Amerikanci konačno počinju suđenje optuženima za 9/11

Petorica optuženih terete se za terorizam, otmicu zrakoplova, zavjeru, ubojstva počinjena kršenjem ratnog prava i druga kaznena djela

Fotografija vijesti
Više o

9/11

,

napad 11. rujna

,

terorizam

,

talibani

Više od 10 godina nakon 11. rujna 2001. optuženima za napad na SAD sudit će se na vojnom sudu, pri čemu će tužiteljstvo tražiti smrtne kazne za Kalida Šeika Mohameda i četvoricu suučesnika, prenosi Hina.

Američko ministarstvo obrane pojašnjava da će se optuženima suditi pred sudom za ratne zločine u Guantanamu, javljaju Reuters i AFP.

Prema agencijama, petorica se terete za terorizam, otmicu zrakoplova, zavjeru, ubojstva počinjena kršenjem ratnog prava i druga kaznena djela, precizira američko ministarstvo obrane.

Kaled Šeik Mohamed, Ramzi ben al-Šaiba, Ali Abd al-Aziz Ali, Valid ben Atač i Mustafa al-Husaui će se u roku od 30 dana, nakon što je administracija predsjednika Baracka Obame odustala od nastojanja da im se sudi pred civilnim sudom, pojaviti pred posebnim vojnim povjerenstvom u Guantanamu.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) osudila je odluku o prebacivanju postupka na vojni sud, tvrdeći da će "presuda, kakva god bila, biti ukaljana nepoštenim sudskim procesom i pogrešnom politikom prebacivanja slučaja s civilnog na vojno sudstvo". ACLU podsjeća da su civilni sudovi uspješno procesuirali na stotine slučajeva vezanih uz terorizam.

U napadima otetim putničkim zrakoplovima na New York i Washington 11. rujna 2001., te u padu zrakoplova United Airlinesa let 93 kod Shanksvillea u Pennsylvaniji, poginulo je 2.976 ljudi.

04.04.2012. 21:15:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh