« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
KAKVA DEMOKRACIJA

Amerikanci imaju još veće pravo na posjedovanje oružja

Vrhovni sud SAD-a poništio je zabranu nošenja vatrenog oružja u Chicagu uz objašnjenje da je to ustavno pravo građana u cijeloj zemlji

SAD Vrhovni sud
SAD Vrhovni sud (Getty Images)
Više o

Američki Vrhovni sud

,

posjedovanje oružja

,

Vrhovni sud SAD

,

13. travnja

Uz objašnjenje da je ustavno ''pravo na držanje i nošenje oružja'' iz 2. amandmana na snazi u cijeloj zemlji i ne može se derogirati državnim i gradskim propisima, Vrhovni sud SAD-a je poništio zabranu posjedovanja vatrenog oružja u Chicagu.

Tako je preglasavanjem 5-4 ukinuta uredba iz 1982. godine, koja je kao jedna od najstrožih u SAD-u zabranjivala stanovnicima Chicaga da imaju pištolje za vlastite potrebe, čak i kod kuće.

Chicago nije prvi ovakav slučaj. Prije dvije godine Vrhovni sud je donio odluku u slučaju Washingtona, po kojoj 2. amandman štiti prava pojedinaca da imaju oružje za samoobranu. Budući da je Washington savezni distrikt a ne država, sud nije odlučivao mogu li se pozivanjam na 2. amandman osporavati druge općinske uredbe ili državni zakoni.

>> Pentagon razvija novo oružje usprkos ''novoj'' politici o naoružanju

U današnjoj odluci, sud je ustavnu zaštitu iz 2. amandmana proširio na gradske i državne propise, a ne samo savezne zakonske mjere.

Zagovornici prava na nošenje oružja u SAD-u pozorno su pratili slučaj Chicaga. Kazali su da će pobjeda 2. amandmana otvoriti put za osporavanje ustavnosti ograničenja vezanih uz posjedovanja vatrenog oružja u saveznim sudovima diljem Amerike.

Vrhovni sud je također odbacio zahtjeve Obamine administracije i duhanske industrije da se uključi u pravnu bitku oko opasnosti od pušenja, koja traje dulje od 10 godina.

Sudskom odlukom, objavljenom bez komentar, ostaje na snazi sudska presuda po kojoj je duhanska industrija desetljećima nezakonito skrivala opasnosti od pušenja. Međutim, ona također priječi administraciju da pokuša izvući milijarde dolara od duhanske industrije kako bi financirala nacionalnu kampanju za suzbijanje pušenja.

Odluka o pravu na oružje i odluke u tri ostala predmeta donesene su na posljednjoj sjednici Vrhovnog suda prije jeseni, koja je ujedno i zadnji radni dan za 90-godišnjeg suca Johna Paula Stevensa, koji odlazi u mirovinu nakon 34 i pol godine staža u najvišem sudskom tijelu SAD-a.

>> 'Izvršenje smrtne kazne injekcijom nije okrutno'

Državna odvjetnica Elena Kagan, koju je predsjednik Barack Obama imenovao za nasljednicu suca Stevensa, u ponedjeljak počinje svjedočiti na saslušanju pred senatskim Odborom za pravosuđe koji razmatra njezino imenovanje prije konačne odluke Senata. (hina/metro-portal)

28.06.2010. 20:42:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh